Sunt puține lucruri mai plăcute decât o combinație delicioasă de alimente. Unele se completează reciproc ca și cum ar fi fost create să fie consumate împreună. Se pare că există motive excelente pentru a combina alimente, în afară de faptul că sunt o variantă delicioasă – combinarea anumitor alimente crește absorbția substanțelor nutritive esențiale și eficacitatea lor. Iată cinci combinații alimentare pentru a stimula absorbția de nutrienți, pe care să le încerci în această iarnă.
Această combinație funcționează datorită conținutului ridicat de grăsimi bune și vitamine solubile în grăsimi. Vitaminele A, D, E și K se stochează în țesutul adipos al organismului și depind de grăsimile din alimente pentru a fi absorbite.
Ar trebui să alegi grăsimile sănătoase nesaturate în locul opțiunilor precum untul, care pot cauza hipertensiune arterială, boli de inimă și niveluri nesănătoase de colesterol. Cele mai bune variante sunt acizii grași omega-3 și omega-6.
Atunci când asociezi somonul – care este bogat în grăsimi sănătoase – cu dovleacul – care conține vitamine solubile în grăsimi – beneficiezi de absorbție îmbunătățită a vitaminelor și de sănătate cardiovasculară. Dacă somonul și dovleacul nu sunt pe gustul tău, poți încerca alte combinații precum salata de avocado cu varză kale, tofu sau orice alimente bogate în vitamine solubile în grăsimi și grăsimile sănătoase pe care le preferi.
Proteina animală și zincul sunt o combinație perfectă. Deși organismul are nevoie doar de cantități mici de zinc, acest mineral este vital pentru funcția imunitară.
Poți asocia zincul cu proteina animală pentru a îmbunătăți absorbția din cereale integrale precum fulgii de ovăz. Acest lucru se leagă de fitați și permite o absorbție optimă. Poți combina proteina animală cu zinc din alte surse vegetale, cum ar fi ciupercile și varza kale. Peștele și puiul sunt cele mai bune variante.
Calciul este esențial pentru sănătatea oaselor și îl poți lua și din broccoli. Asocierea sa cu tonul este excelentă, deoarece acesta conține vitamina D, care ajută la absorbția calciului. Vitamina D este solubilă în grăsimi și poate fi stocată și folosită atunci când consumi alimente bogate în calciupe parcursul zilei.
Nu doar că vitamina D ajută la absorbția calciului, dar are și alte beneficii semnificative. Perioada iernii este adesea momentul când depresia sezonieră atinge punctul culminant, deoarece nu avem parte de suficientă expunere la soare, așa că această combinație va fi cu atât mai benefică.
Uneori, absorbția de substanțe nutritive necesită timp. În acest caz, carbohidrații și proteinele sunt o combinație clasică pentru a te asigura că nu simți foamea și că ai energie. Carbohidrații se descompun în glucoză – sursa de energie preferată a organismului tău și au tendința de a se digera mai repede pentru a furniza energie pe termen scurt. Pe de altă parte, proteina se descompune mult mai lent.
Consumul simultan al acestor substanțe nutritive permite un echilibru, pentru a stabiliza zahărul din sânge și pentru a te menține sătul mai mult timp. Acest lucru este important pentru a-ți menține echilibrul energetic și pentru a beneficia de recuperarea post-antrenament. În timpul iernii, poate fi dificil să-ți menții energia când soarele apune mai devreme și vremea este mai rece, de aceea puiul cu orez este o combinație ideală.
Asociază alimentele bogate în vitamina C cu fierul de origine vegetală pentru o absorbție îmbunătățită. Vitamina C este cea care ajută la combaterea răcelilor și a gripei. Fierul se găsește și în alimente de origine vegetală precum fasolea, lintea, nucile și spanacul și este necesar pentru reglarea hormonilor și transportarea oxigenului în sânge.
Legumele sunt o variantă perfectă pentru o viață sănătoasă, dar sunt și excelente și pentru rolul pe care îl au în absorbția altor nutrienți. Deși combinația ardei gras și hummus este una sănătoasă și gustoasă, poți obține fier non-hemic și din alte surse precum carne de vită și fructe de mare, dacă nu preferi o opțiune de origine vegetală.
Foto: Shutterstock