Şi ne vom referi în cele ce urmează la legumele colorate şi influenţa lor benefică asupra organismului şi rolul esenţial pe care îl pot avea în prevenirea diferitelor categorii de cancer.
Dieta, după cum se ştie, joacă un rol important, poate chiar primordial, în menţinerea stării de sănătate, însă ceea ce puţini ştiu este că fiecare culoare are proprietăţi diferite şi substanţe care ţintesc diversele probleme care pot apărea.
Cu cât mâncăm mai variat şi combinăm următoarele 5 culori, cu atât suntem mai feriţi de boli şi avem asigurat stocul necesar de vitamine şi minerale atât de important pentru organism.
Iată 5 culori care ar trebui să se regăsească în orice farfurie:
Roşu – culoare reprezentată de binecunoscutele…roşii, care pot reduce semnificativ riscul de cancer ovarian, conform rezultatelor unui studiu realizat pe 13.000 de femei din America.
Două roşii pe zi sunt suficiente pentru a reduce cu până la 60% riscul de cancer ovarian dar şi cancer pancreatic, datorită efectului licopenului, antixidant care se găseşte din belşug în roşii, ardei gras şi fructe de culoare roşie şi care are capacitatea de a proteja eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare şi de procesele degenerative.
Portocaliu – iar morcovii sunt primii la care ne duce gândul, urmaţi de dovleac sau cartofii dulci. Legumele de culoare portocalie conţin betacaroten, care are efect anticancerigen, în special la nivelul stomacului.
De asemenea, astfel de legume conţin acid cafeic, un compus care încetineşte procesul de îmbătrânire celulară şi distruge ţesuturile afectate. Se recomandă consumul de cel puţin 2 ori pe săptămână a acestor legume pentru a beneficia la maximum de efedctul lor benefic.
Galben – culoare specifică lămâilor şi citricelor în general, sau chiar fructul de papaya. Astfel de fructe sunt bogate în vitamina C, un antioxidant puternic ce protejează împotriva tuturor tipurilor de cancer, în special cel de stomac, de colon, de esofag sau cancerul oral.
În plus, fructele de culoare galbenă deţin numeroase resurse de flavonoide, care au capacitatea de a inhiba dezvoltarea celulelor tumorale şi care favorizează detoxifierea, eliminându-se astfel toxinele din corp. O lămâie pe zi este suficientă pentru a beneficia de aceste efecte miraculoase asupra corpului.
Verde – în această categorie intră numeroase alimente, printre care putem aminti broccoli, conopida, varza şi toate legumele crucifere. Consumul frecvent al acestei categorii de legume este asociat cu un risc scăzut de cancer de stomac, ovarian, cancer mamar, colorectal sau pulmonar.
Compuşi precum glucosilonatul din legumele verzi acţionează împotriva tumorilor şi blochează dezvoltarea acestora, iar vitamina K previne diabetul, care este un factor de risc şi în apariţia cancerului pancreatic. Consumaţi legume verzi de cel puţin 2 ori pe zi pentru a vă feri de temutul cancer, dar şi pentru a vă asigura toţi nutrienţii de care corpul are nevoie pentru a funcţiona corect.
Culorile neutre, cum este albul – include legume precum usturoiul, ceapa şi ciupercile, care conţin alicină, o substanţă cu proprietăţi antimicrobiene şi antioxidante. Pentru un efect maxim, se recomandă zdrobirea usturoiului şi consumul acestuia în stare crudă sau aşteptarea timp de 10 minute înainte de a găti cu usturoiu, pentru ca acest compus să se formeze.
De asemenea, polifenolii din ceapă au efect anticancer, în special la nivelul colonului. Ceapa mai conţine şi alţi compuşi precum apigenina, antociani, miriciten şi quercitină, care pot scădea şansele de a dezvolata cancer ovarian.
Ciupercile se bucură de o cantitate semnifiucativă de vitamina D, care reduce de asemenea riscul de cancer ovarian.
Dacă mai sus am întocmit o listă cu vegetale colorate ce trebuie incluse în dietă, următoarele produse fac parte din categoria ce nu trebuie, sub nicio formă, consumate în exces, sau chiar ce ar trebuie eliminate, pentru a ţine la distanţă cancerul: