Astfel, alegerea alimentelor potrivite pentru micul dejun poate avea un impact semnificativ asupra sănătății generale și a bunăstării. Micul dejun poate să-ți devină chiar dușman, dacă nu ești atentă. Iată de ce!
Croissantele cu unt sunt delicioase și merg de minune cu o cafea aromată, însă este o combinație care va face ravagii pentru organismul tău.
Croissantele sunt bogate în carbohidrați rafinați și grăsimi inflamatorii, ceea ce poate provoca ceață mentală, lipsa de concentrare, iritabilitate. Atunci când adaugi cafeaua, mai ales îndulcită, aceste efecte negative se dublează.
Micul dejun cu cereale ne este tuturor cel mai la îndemână, Totuși, nutriționiștii avertizează că există multe tipuri de cereale care sunt extrem de dăunătoare pentru organism. Alege-le pe cele integrale, cu o selecție de nuci, grăsimi sănătoase și multe fibre care să-ți hrănească microbiomul intestinal.
Verifică întotdeauna eticheta când mergi în magazin, până și cele considerate sănătoase pot ascunde mult zahăr adăugat și alte ingrediente nocive.
Fructele bogate în antioxidanți pot fi bune pentru micul dejun, dar bolurile ce conțîn fructe uscate și granola îndulcită cu miere au un indice glicemic uriaș și îți compromit sănătatea și puterea de concentrare pe parcursul zilei.
Deși smoothie-urile sunt recomandate adesea că o modalitate la îndemână de a-ți lua o porție bună de proteine și antioxidanți, cele mai multe sunt de fapt un fel de milkshake plin de zahăr. În special smoothie-urile sunt făcute doar din fructe foarte dulci sau cu iaurturi care au adaos de fructe și zahăr. Evită-le cât poți, așadar.
În timp ce sandwich-urile în lipie pot fi făcute cu ingrediente sănătoase, lipia în sine îți aduce o porție inutilă de carbohidrați simpli și amidon rafinat.
Dr. Aviva Romm, expertă în sănătatea hormonala a femeilor, recomandă terciul de ovăz cu unt din nuci sau alune, avocado pe pâine integrală prăjită. Ambele sunt o sursă importantă de fibre și grăsimi sănătoase, care contribuie la un nivel constant al zahărului din sânge.
“În cultură occidentală există o tendința că micul dejun să fie compus din alimente dulci, aproape că niște deserturi. Dar un mic dejun plin de legume, împreună cu ouă, sau un terci de ovăz sățios sunt metode foarte bune de a ține sub control nivelul cortizolului (și al zahărului din sânge)”, a subliniat experta.
FOTO: Shutterstock.