5 fructe „periculoase” pe care TREBUIE să le consumi dacă ai sindrom metabolic

De data aceasta vorbim despre 5 fructe periculoase, dar pe care trebuie să le consumi dacă ai sindrom metabolic. Spunem „periculoase” pentru că ele conțin cantități mari de zahăr.
  • Publicat:
5 fructe „periculoase” pe care TREBUIE să le consumi dacă ai sindrom metabolic
5 fructe „periculoase” pe care TREBUIE să le consumi dacă ai sindrom metabolic

Probabil nu de puține ori ai văzut articole care să conțină în titlu „alimente bune” sau „alimente rele” și, într-adevăr, există câteva liste pe care anumite alimente se încadrează ca fiind bune sau rele. Se aplică și în cazul fructelor pentru că, în anumite afecțiuni, unele fructe îți pot face mai mult rău decât bine. De data aceasta vorbim despre 5 fructe periculoase, dar pe care trebuie să le consumi dacă ai sindrom metabolic. Spunem „periculoase” pentru că ele conțin cantități mari de zahăr.

Fructele sunt bogate în nutrienți precum fibre, antioxidanți, vitamine și minerale care pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și metabolică, iar unele dintre ele, chiar dacă sunt „rele”, fac numai bine dacă te confrunți cu sindromul metabolic.

Cum ajută fructele în sindromul metabolic?

Sindromul metabolic este o afecțiune caracterizată de hipertensiune, hiperglicemie, trigliceride crescute, colesterol HDL resu și circumferința taliei crescută. Toate acestea cresc riscul de boli cardiovasculare, diabet, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. Dacă ai cel puțin trei dintre caracteristicile menționate, acestea indică prezența sindromului metabolic.

Vestea bună este că fructele conțin nutrienți cheie care previn sau țin sub control sindromul metabolic. În primul rând, sunt o sursă majoră de fibre în dietă, iar fibrele sunt un nutrient important pentru sănătatea metabolică.

O altă caracteristică a fructelor: culoarea. Aceasta indică prezența antioxidanților, precum vitamina C, vitamina A și flavonoide, esențiale pentru sănătatea metabolică. Studiile arată că un nivel redus de vitamina C poate crește riscul de sindrom metabolic.

Mai mult, fructele conțin minerale importante care sprijină sănătatea cardiovasculară: potasiu, magneziu și fosfor, care reglează tensiunea.

5 fructe pe care să le consumi dacă ai sindrom metabolic

Acum, haideți să descoperim care sunt cele 5 fructe recomandate pentru pacienții cu sindrom metabolic.

Bananele

În ultimii ani, bananele au ajuns să aibă o reputație proastă din cauza conținutului de zahăr, dar multe persoane nu realizează că multe alte fructe conțin mult zahăr, dar vestea bună este că nu vorbim de zahăr adăugat. În această situație, organismul se raportează diferit față de cum ar reacționa dacă vorbim de zahărul din suc.

Bananele pot îmbunătăți sindromul metabolic datorită nutrienților precum potasiu, fibre, antioxidanți și polifenoli.

Strugurii

Similar bananelor, strugurii au fost văzuți cu ochi răi din cauza conținutului de zahăr. Da, au mai mult zahăr și mai puține fibre față de orice alt fruct, dar asta nu înseamnă că nu pot face parte dintr-o dietă sănătoasă.

Studii recente arată că dacă alegem să consumăm struguri sau produse din struguri, tensiune, colesterolul și trigliceridele se îmbunătățesc.

Mango

Un alt fruct bogat în zahăr este mango, dar datorită conținutului de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți este excelent pentru pacienții cu sindrom metabolic. Un studiu recent arată că în urma consumului de mango se reduce glicemia și se îmbunătățește colesterolul LDL, adică cel „rău”.

Merele

Merele sunt fructe clasice, versatile, care previn sindromul metabolic. Asigură-te că le consumi cu tot cu coajă, asta pentru că sunt bogate în fibre și antioxidanți precum antocianidine și flabonoizi care ajută la reducere factorilor de risc pentru sindromul metabolic.

Pepenele roșu

Este cel mai răcoritor fruct al verii și n-ai cum să nu-l iubești! Pepenele roșu conține în mare parte apă, motiv pentru care este excelent pentru hidratare. Este și o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant puternic care reduce inflamațiile.

Foto: envato

Surse:

  • https://www.nhlbi.nih.gov/health/metabolic-syndrome
  • https://www.mdpi.com/2076-3921/11/5/857
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2213434423000117?via%3Dihub
  • https://www.mdpi.com/2075-1729/13/3/753
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167765/nutrients
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult