E luna marilor planuri, iar dintre acestea nu lipseşte în niciun caz slăbirea. Multe persoane, mai ales de sex feminin, fac din slăbire o prioritate. Şi dau fuga pe Google pentru cele mai bune sfaturi, idei, programe de sport. Uneori, acestea funcţionează, alteori nu. Ideea este că atunci se pune problema unei slăbiri masive, sfatul specialistului şi regimul alimentar conceput de acesta ar trebui să aibă câştig de cauză în faţa abundenţei de informaţii, uneori furnizate de surse neautorizate.
Dar până la alegerea celui mai bun specialist şi respectarea celei mai potrivite diete, rămân capcanele în care puteţi cădea dacă faceţi din slăbire o misiune pe cont propriu. Capcane care pot circula sub formă de mituri şi credinţe total eronate. Iată 5 dintre acestea semnalate amatorilor de slăbiri fără efort şi fără prea multă bătaie de cap de către dr. Aaron Michelfelder, de la Universitatea Loyola.
1.Voi slăbi la sala de sport. Este adevărat că mişcarea este de folos oricărui organism, însă pentru a pierde kilograme bune, aceasta trebuie tot timpul corelată cu reducerea numărului de calorii consumate zilnic.
2. Voi face schimbări radicale în dietă. Uneori, nu este nevoie de acestea. Una dintre metodele care dă rezultate mai bune este pur şi simplu reducerea consumului zilnic cu câteva sute de calorii. Dacă mergeţi la restaurant seara, mâncaţi un măr înainte. Ocoliţi aperitivele, comandaţi un peşte cu salată şi evitaţi cu totul pâinea la cină. Mâncaţi porţii mici, iar dacă nu terminaţi totul, luaţi restul porţiei la pachet.
3. Suplimentele de slăbit îmi vor uşura misiunea. Este doar un mit, pentru că multe dintre acestea se pare că duc la pierderea masei musculare. O dată ce nu le mai luaţi, grăsimile se vor depune în cantităte şi mai mare. Cu alte cuvinte, pot face mai mult rău decât bine.
4.Vreau să-mi demonstrez că pot să slăbesc mult în timp scurt. Cel mai sănătos ar fi să-ţi propui să slăbeşti maximum un kilogram pe săptămână. Şi cel mai simplu ar fi să consumi cu 500 de calorii mai puţin zilnic. Aruncă o privire pe etichetele diverselor gustărele şi-o să vezi că e foarte simplu. Dacă renunţi la doar 250 de calorii zilnic, ai putea slăbi un kilogram pe lună. Iar acest plan realist, te poate ajuta să-ţi menţii greutatea optimă pe termen lung, fără să mai pui kilogramele pierdute la loc.
5. Nu pot să ţin dietă. Această convingere este comună celor care au la activ mai multe cure de slăbire eşuate. Dacă ai doar câteva kilograme în plus, nu e cazul să intri în panică. Dacă însă eşti supraponderal, încearcă să scapi de 10 la sută din greutate. Se va vedea şi la capitolul ”aspect fizic”, dar mai ales la capitolul ”sănătate”: îţi scade riscul de diabet, se normalizează valorile tensiunii, iar articulaţiile tale se vor ”simţi” cu adevărat uşurate.
Dr. Aaron Michelfelder, specialistul american care a semnat aceste greşeli, insistă asupra unui aspect: dacă vrei să slăbeşti şi eşti la dietă, nu ascunde acest lucru. Vorbeşte cu membrii familiei, cu colegii! Cei din jur te pot susţine şi astfel, cresc şansele de reuşită pe termen lung.