Legumele ar trebui să fie baza alimentaţiei oricărei persoane sănătoase, iar despre avantajele lor am vorbit şi scris în nenumărate rânduri. În primul rând sunt surse preţioase de vitamine, minerale şi fibre, cu un conţinut redus de calorii. De aceea, nu prea există limite în privinţa consumului de legume proaspete, excepţie făcând cartoful şi leguminoasele. Astăzi, avem acces la legume proaspete cam tot timpul anului, însă nu întotdeauna acestea sunt de cea mai bună calitate. Ar trebui să ne întrebăm serios de unde provin, cu ce au fost crescute, mai ales că majoritatea sunt şi lipsite de gust. În sezonul cald, însă, avem şanse să consumăm legume sănătoase, iar condiţia este să respectăm pe cât posibil câteva reguli simple! Iată câteva dintre acestea!
1.Cumpăraţi legume din piaţă, de la producători locali. Asta nu garantează faptul că legumele sunt super curate, însă puteţi apela la un test simplu: dacă legumele rezistă zile în şir fără să se înmoaie sau să se veştejească, atunci schimbaţi taraba. Dacă aţi găsit o sursă bună, de încredere, care nu pune pesticide cu sacul, încercaţi să consumaţi legumele cât mai repede după ce au fost culese ca să beneficiaţi de cât mai multă vitamina C, al cărei conţinut din legume scade la jumătate la 48 de ore de la recoltare. Dacă aveţi acces la legume de calitate şi luaţi cantităţi mari, congelaţi-le, deshidrataţi-le sau transformaţi-le în paste, mult mai bune decât surorile lor proaspete, dar fără gust!
2.Căutaţi pe internet magazine on line care vând legume bio. Legumele bio sunt mai scumpe, dar unele chiar merită toţi banii pentru că sunt gustoase şi chiar veţi observa diferenţa faţă de legumele clasice din piaţă. Iar pentru unele legume care nu sunt încă coapte, există variante congelate sau conservate din sezoanele trecute. Mai bine gătiţi cu pastă de roşii coapte natural, la soare, decât cu roşiile praspete, dar fără gust. Aveţi grijă să depozitaţi legumele în spaţii întunecoase, pentru a păstra cât mai intact conţinutul de vitamina C!
3.Nu gătiţi în exces legumele. Adică nu le faceţi terci în apă, ci pregătiţile la abur, cât să-şi păstreze gustul şi textura, dacă vă doriţi o garnitură caldă, dar nu un semipiure. Iar pentru a păstra conţinutul optim de vitamina C, puneţi direct legumele în apă clocotită. Fiecare minut de fierbere distruge 20 la sută din conţinutul de vitamina C, dar acest fenomen nu mai are loc la 100 de grade.
4.Încercaţi să mâncaţi legume de toate culorile. Albul este pentru ceapă, ridiche şi rădăcinoase, galbenul pentru ardei şi roşii, verde pentru brocolli, pătrunjel, salată, roşul pentru ardei, tomate şi sfeclă, portocaliul pentru morcov şi roşii. Nu vă temeţi de sfeclă, dar preparaţi-o la cuptor. Şi nu abuzaţi de varză şi crucifere pentru că pot creşte riscul de hipotiroidie şi pot încetini metabolismul.
5.Combinaţi legumele cu anumite substanţe naturale care cresc absorbţia nutrienţilor! Nici nu e greu, doar să nu uitaţi să stoarceţi o lămâie în salată (alegeţi variantele bio din Grecia) sau să puneţi, la final, în mâncare sau în salate, uleiuri presate la rece pentru a vă bucura de maximum de vitamine şi antioxidanţi precum licopenul şi betacarotenul!