5 mituri despre carbohidrați. Poți să slăbești dacă mănânci pizza și paste?

Adori pizza și pastele, dar le eviți din răsputeri, pentru că nu vrei să te îngrași. Avem o veste bună pentru tine, moderația este cheia, chiar și atunci când vine vorba despre carbohidrați.
  • Publicat:
5 mituri despre carbohidrați. Poți să slăbești dacă mănânci pizza și paste?

Carbohidrații au fost întotdeauna învinuiți pentru creșterea în greutate sau pentru încercările eșuate de slăbire. Doar că nu sunt de vină nici pe departe de toate eșecurile dietelor, de fapt, aceștia au multe beneficii atunci când sunt consumate tipurile corecte.

Iată cinci mituri comune despre carbohidrați și pierderea în greutate.

Pâinea, pastele și cartofii sunt singurii carbohidrați 

Carbohidrații sunt unul dintre cele trei macronutrienți de care organismul tău are nevoie în cantități mari zilnic pentru a funcționa la capacitate maximă. Aceștia se descompun în glucoză, pe care corpul tău o utilizează ca sursă primară de energie.

Există două tipuri de carbohidrați – simpli și complecși. Carbohidrații simpli se găsesc în fructe, legume, cereale și produse de patiserie, în timp ce cei complecși se găsesc în pâinea integrală, paste, legumele bogate în amidon și cartofi.

Carbohidrații simpli sunt mai ușor de digerat, iar cei complecși au lanțuri mai complexe de molecule de zahăr care durează mai mult timp până sunt digerate. Carbohidrații complecși sunt ideali de consumat când încerci să slăbești, deoarece se digeră într-un timp mai lung, deci și senzația de sațietate este mai îndelungată.

Carbohidrații ar trebui evitați înainte de antrenamente

Carbohidrații pot afecta semnificativ performanța ta în timpul sesiunilor de antrenament. Aceștia îți pot oferi energie atunci când îi consumi cu cel puțin două ore înainte de antrenament. Ar trebui să incluzi în dietă  aproximativ 25 până la 40 de grame de ovăz pentru a te menține sătul la antrenamente și pentru a-ți oferi energie pe o perioadă mai lungă de timp.

Carbohidrații sunt nesănătoși

Cerealele integrale sunt benefice pentru dietă,  deoarece furnizează o parte din nutrienții necesari organismului. Acestea conțin o cantitate mare de fibre, carea ajută la digestie și să îți menții energia pentru mai multă vreme.

Probioticele din intestinul tău consumă fibrele și le transformă în acid butiric, din care celulele colonului tău își obțin 70% din energie. Consumul de pâine integrală îți ajută sistemul digestiv să funcționeze, datorită bacteriilor benefice pentru intestin. Nici alți carbohidrați nu ar trebui etichetați drept nesănătoși – aceștia provoacă o reacție diferită în corpul tău și pot fi consumați în mod moderat fără probleme.

Dietele sărace în carbohidrați ajută la pierderea în greutate

Diete precum keto au devenit populare datorită faptului că ar arde grăsimea corporală în loc de carbohidrați. Dieta cu conținut redus de carbohidrați a avut un impact minim asupra pierderii în greutate în comparație cu o dietă bogată în carbohidrați. Utilizarea variantei keto poate avea alte efecte, cum ar fi scăderea nivelurilor de insulină, dar sunt cercetări insuficiente care susțin afirmațiile privind eficiența la capitolul ardere a caloriilor. Ce se întâmplă, de fapt, este faptul că toți carbohidrații au tendința de a reține apă în corp. Dacă ai încercat vreodată o dietă cu conținut redus de carbohidrați și ai văzut cifrele de pe cântar scăzând, acest lucru ar putea indica pierderea unui exces de apă în loc de grăsime.

Carbohidrații te fac să iei în greutate 

Acest lucru  nu ar putea fi mai fals. Carbohidrații te pot ajuta să slăbești sau să îți menții o greutate sănătoasă. Conținutul de fibre al carbohidraților te menține sătul și plin de energie, astfel încât să poți face sport și să îți duci la capăt celelalte activități zilnice. Consumul excesiv de orice aliment poate duce la creșterea în greutate, deci și dacă ai mânca somon și avocado în cantități mari, rezultatul ar fi un număr crescut de kilograme. 

Dacă elimini carbohidrații din dietă, va trebui să crești aportul de alte grupe alimentare, cum ar fi proteinele și grăsimile. Proteinele fac o treabă excelentă în a te menține sătul, dar grăsimile pot adăuga rapid calorii, chiar și în cantități mici.

O dietă echilibrată este cea mai bună opțiune pentru a slăbi și a nu exclude nicio grupă alimentară importantă. Pierderea în greutate depinde de mult mai mulți factori decât doar câți carbohidrați consumi. Dacă alegi tipurile corecte de carbohidrați în fiecare zi, îți poți atinge obiectivele de pierdere în greutate fără a exclude întreaga grupă alimentară.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult