5 reguli pentru un concediu fără kilograme în plus

  • Publicat:
  • Actualizat:
5 reguli pentru un concediu fără kilograme în plus
Sursa foto: Shutterstock

Rețeta unui concediu fără kilograme în plus constă în apă, somn, proteine în cantitate moderată, grăsimi bogate în Omega 3, legume și verdețuri și stare continuă de libertate și de bine.

Acestea sunt parte din secretele care nu vor muta acul cântarului după concediu, din perspectiva Ancăi Alungulesei, terapeut în nutriție și creatoare a metodei integrative de slăbit Psiho-Dieta.

Cum să te întorci din concediu fără kilograme în plus

Cele mai importante reguli de aur pentru un concediu fără kilograme în plus, relaxant, sănătos și fără frustrări sunt:

  1. Să vedem concediul fără stres, ca pe o binemeritată pauză, dar ca o pauză de zgomotul de fond în care trăim zilnic, nu ca pe o pauză de la bunele noastre obiceiuri de viață.
  2. Să mergem în vacanță cu temele făcute, adică să avem un plan: dacă optăm pentru vacanța de tip all inclusive trebuie să vedem ce facem, cum ne „protejăm” de toate tentațiile sau dacă avem o altă variantă de servit masa, în ce fel ne organizăm.
  3. Să învățăm să negociem cu mintea noastră, astfel încât să o menținem într-o stare de relaxare și să nu-i oferim ocazia de a intra în panică, adică în modulul de supraviețuire: de exemplu, dacă vreau să beau o bere pe zi sau un cocktail, atunci renunț la paste și pizza.
  4. Să nu lipsească salatele de la nicio masă principală. Se recomandă mai întâi salata și abia apoi felul principal, pentru că aduce aport de enzime pentru o digestie ușoară, iar stomacul începe deja să se umple și asta înseamnă ca vom mânca mai puțin apoi.
  5. Hidratare și somn. Până la mâncare este nevoie să ne gândim la hidratare, deoarece apa ne păstrează corpul hidratat și în confort, iar lipsa somnului generează o poftă de mâncare mai mare decât cea firească și un nivel de saturație scăzut. Este încurajată siesta de prânz în concediu (măcar 40-50 de minute), mai ales că în restul zilelor din an nu avem un timp alocat pentru asta.

Păstrează obiceiurile sănătoase și în concediu

Așa cum mintea are nevoie de rutină, de repetiție și de reguli clare și precise pentru a funcționa în folosul oamenilor, la fel are și corpul.

Păstrarea obiceiurilor sănătoase și în concediu reprezintă o senzație de putere și libertate mai mare decât cea oferită de o farfurie de mâncare hipercalorică și va face întoarcerea la normalitatea zilnică de acasă mult mai ușoară.

Avem nevoie de o rutină benefică atât pentru corp, cât și pentru minte și în vacanță. Atunci suntem tot noi cu noi, în același corp, cu aceeași minte care ne coordonează. Nu ne face bine să ne setăm mental că vacanța este un capitol paralel față de stilul de viață pe care noi îl considerăm sănătos.

De exemplu, în concediu, ne putem păstra fără eforturi rutina de a bea cât mai multă apă pentru a avea un nivel de hidratare ridicat, putem alege să consumăm carbohidrații la masa de prânz și de proteina seara. Să asezonăm totul cu câte o salată de crudități, să punem accent pe calitatea somnului și pe refacerea organismului sunt lucruri care ne fac să ne respectăm mai mult prin crearea unei stări de bine în care noi suntem pe primul plan, nu farfuria cu mâncare, explică Anca Alungulesei, care consideră că setarea mentală pentru binele din vacanță sau din weekendurile libere ar trebui să fie aceeași ca cea din restul anului.

Învață arta negocierii cu sine!

În fața tentației de a bea un pahar de bere sau un cocktail răcoros, de a mânca o pizza sau o porție generoasă de paste, Anca Alungulesei recomandă arta „auto-negocierii”, nu privarea de plăcere care produce frustrare:

Îi încurajez pe oameni să învețe arta negocierii cu sine. Efectiv faci un acord tu cu tine despre cât să bei sau să mănânci, când spui stop și cum alegi să te simți după. Uneori este mai important pentru tine să fii vesel, în linie cu toți prietenii de la masă, ceea ce este firesc atât timp cât este o acțiune conștientă ca efecte, ca rezultat interior. Când alegerea este asumată și sinceră, vinovăția efectiv nu își mai are locul.

Kilogramele în plus care pot apărea după o vacanță nu trebuie privite nici ca o dramă, nici ca un eșec personal, ci cu naturalețe, dominație și convingerea că ele se pot topi în cel mai scurt timp dacă există acest scop setat:

Ușurința de a elimina cadoul post-vacanță este ca, din prima zi în care te-ai întors acasă, să treci la acțiune, nu mâine, nu luni. Să nu îți oferi timp să pici în capcana amânărilor și a găsirii momentului perfect, pentru că mintea îți va șopti din ce în ce mai des să mai aștepți și, astfel, cu cât amâni mai mult, cu atât va deveni mai stresant să te reapuci. Așadar, mergi în concediu, te relaxezi, te odihnești, mănânci selectiv și când te întorci eviți amânarea de după vacanță, îndeamnă Anca Alungulesei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Anca Alungulesei - Terapeut în Nutriție
Anca Alungulesei este Terapeut în nutriție, cu o expertiză de peste 10 ani în domeniul alimentației sănătoase am creat revoluționară metodă integrativă de slăbit și menținere Psiho-Dietă, cu rezultate impresionante, dobândite pentru tot parcursul vieții. Autor carte “Sănătate ...
citește mai mult
Redactia CSID - Terapeut în Nutriție