5 schimbări pe care le poți face chiar azi pentru sănătatea ta digestivă. Rezultatele se vor vedea imediat

Alege să faci câteva schimbări mici, care vor avea efecte majore asupra sănătății tale digestive.
  • Publicat:
5 schimbări pe care le poți face chiar azi pentru sănătatea ta digestivă. Rezultatele se vor vedea imediat

Când vine vorba de sănătatea digestivă, alegerea alimentelor pe care le consumi și stilul de viață pe care îl duci joacă un rol important. Sistemul tău digestiv este responsabil pentru descompunerea alimentelor pe care le consumi în substanțe nutritive de care are nevoie corpul tău. Dacă neglijezi sănătatea digestivă, acest lucru poate duce la probleme diverse de sănătate și poate face dificilă absorbția de către organism a acestor substanțe nutritive esențiale.

Dacă nu ești sigur unde să începi, încearcă să integrezi strategiile de mai jos în viața ta de zi cu zi.

Adoptă o dietă bogată în fibre

Se știe foarte bine deja că fibrele sunt benefice pentru o digestie bună. Prin urmare, includerea unei cantități suficiente de fibre în dietă ar trebui să fie primul pas pentru îmbunătățirea digestiei. O alimentație bogată în fibre, care include legume, cereale integrale și fructe poate contribui esențial la sănătatea digestivă. Aceasta contribuie la menținerea tranzitului alimentar prin tractul digestiv, reducând riscul de constipație. Atunci când crești aportul de fibre, ar trebui să observi rapid o diferență în sănătatea digestivă.

Limitează consumul de alimente bogate în grăsimi

În general, alimentele grase încetinesc procesul digestiv. Aceasta înseamnă că dacă îți place fast-food-ul și îl consumi regulat, ai putea fi mai predispus la constipație. Desigur, nimeni nu vrea să treacă prin asta frecvent, așa că este înțelept să limitezi consumul de alimente bogate în grăsimi. Cu toate acestea, este important să incluzi în dietă și unele grăsimi sănătoase.

Alimentele bogate în acizi grași omega-3 pot reduce riscul de a dezvolta afecțiuni precum colita ulcerativă. Unele alimente bogate în acizi grași omega-3 includ semințe de chia, semințe de in și somon. Combinarea alimentelor bogate în fibre cu cele grase poate ajuta la facilitarea procesului de digestie.

Integrează probiotice în dietă 

Probioticele sunt un tip de bacterii sănătoase care se găsesc în mod natural în tractul digestiv. Ele mențin corpul sănătos prin combaterea efectelor stresului, ale antibioticelor și ale unei diete sărace în nutrienți. Probioticele pot, de asemenea, întări sistemul imunitar, pot descompune lactoza și pot ajuta în tratarea sindromului de intestin iritabil.

Se recomandă să integrezi mai multe probiotice în dietă din acest motiv. Pentru început, ar trebui să încerci iaurturi degresate sau kefir în fiecare zi. Prebioticele pot, de asemenea, să ajute la digestie. Acestea servesc ca hrană pentru probiotice, contribuind la susținerea bacteriilor sănătoase din intestin. Prebioticele pot fi găsite, printre altele în banane, fructe crude, ceapă, ovăz.

Fă sport în mod regulat

Activitatea fizică zilnică este una dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru îmbunătățirea digestiei. Gravitația și exercițiile fizice permit alimentelor să călătorească prin sistemul digestiv. De exemplu, plimbările după masă pot ajuta corpul să își facă mai eficient treaba.

Menținerea unei activități constante și a unui stil de viață activ te poate ajuta, de asemenea, să îți menții o greutate sănătoasă. Acest lucru este fantastic pentru sănătatea ta digestivă. Pentru o călătorie de succes spre o viață sănătoasă, începe cu plimbări și alergări ușoare. Pe măsură ce îți crești rezistența fizică ai putea să mergi la sală sau să faci sporturi mai complexe? Cu cât faci mai multe exerciții fizice, cu atât vei avea mai multe beneficii și pentru sistemul tău digestiv.

Gestionează stresul

Stresul este ceva de care niciunul dintre noi nu poate scăpa. Fie că ai probleme la locul de muncă, te îngrijorezi din cauza banilor sau relația ta se destramă, aceste probleme pot duce la creșterea nivelului de stres. Vestea proastă este că prea mult stres poate perturba sistemul tău digestiv. Acest lucru înseamnă că ai putea experimenta crampe frecvente, diaree și greață, care nu sunt deloc plăcut de suportat.

În fericire, există măsuri pe care le poți lua chiar astăzi pentru a îmbunătăți sănătatea digestivă și a reduce nivelul de stres. Acestea includ adoptarea unei noi activități care te relaxează, practicarea meditației sau pur și simplu sunatul unei persoane dragi pentru o discuție. Gestionarea stresului te va calma rapid și, mai important, îți va menține sistemul digestiv sub control.

Foto: Envato

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult