5 secrete pe care doar nutriţioniştii le cunosc

Dieta pe care o urmezi poate avea un efect major asupra modului în care arăţi şi asupra stării tale de sănătate – şi nimeni nu ştie mai bine decât experţii în nutriţie la ce lucruri trebuie să fim atenţi.
  • Publicat:
5 secrete pe care doar nutriţioniştii le cunosc

Dieta pe care o urmezi poate avea un efect major asupra modului în care arăţi şi asupra stării tale de sănătate – şi nimeni nu ştie mai bine decât experţii în nutriţie la ce lucruri trebuie să fim atenţi. Iată câteva dintre secretele care se află la baza unei alimentaţii sănătoase şi a unui condiţii fizice de invidiat!

1. Singurul lucru care contează mai mult decât ceea ce mănânci este…

Oamenii sunt foarte preocupaţi să aleagă alimente care nu îngraşă, dar cantitatea de mâncare consumată contează mult mai mult. Cu alte cuvinte, poţi mânca orice în moderaţie. Cerealele, nucile şi seminţele sunt foarte sănătoase, dar încearcă îţi limitezi clar porţiile. La micul dejun, foloseşte o măsură pentru cereale sau un bol pentru a şti exact cât mănânci. Fiţi atenţie la porţiile de la restaurant şi încercaţi să comandaţi aperitive sănătoase, supe, salate sau porţii mai mici.

Jumătate din farfuria ta trebuie să conţină legume, în acest fel vei fi mai puţin tentat să comanzi alte feluri de mâncare. În cazul salatelor, poţi cere dressing-ul separat. 

2. Alimentele pe care eviţi să le consumi şi nu ar trebui sunt…

Un lucru este sigur: în ultimii ani am fost de-a dreptul bombardaţi cu diferite teorii despre carbohidraţi, dar adevărul este că nu toţi carbohidraţii sunt nesănătoşi. De fapt, unii dintre ei sunt foarte importanţi pentru organismul nostru, mai ales dacă sunt consumaţi în cantităţi moderate. Carbohidraţii bogaţi în fibre precum cerealele integrale sunt o sursă excelentă de energie. Mai mult, aceşti conţin fitonutrienţi, care protejează de anumite boli, conferă senzaţia de saţietate şi pot fi de ajutor în controlul porţiilor şi contribuie la reglarea glicemiei. Cerealele integrale protejează împotriva bolilor cronice, poate chiar mai mult decât alimentele care conţin fibre vegetale. 

3. Singurele alimente pe care le poţi consuma fără reţineri este…

Deşi de obicei, nutriţioniştii recomandă limitarea consumului şi chiar evitarea anumitor alimente, există  produse pe care le poţi consuma fără reţineri. Condimentele şi ierburile aromatice nu ar trebui să lipsească din dieta ta. Mai mult de 2000 de fitonutrienţi au fost identificaţi în condimente şi ierburi aromatice – unele dintre ele accelerează metabolismul, altele acţionează asupra nivelului zahărului din sânge, în timp ce unele dintre ele îmbunătăţesc  memoria.

Şi mai bine, condimentele nu au calorii sau sare, doar arome. Le puteţi folosi cu încredere la gătit pentru a da gust mâncării şi a limita consumul de sare. 

4. Cel mai important lucru pe care să îl ignori când citeşti etichetele…

Cele mai multe companii folosesc pe produsele lor cuvinte precum „natural”, „organic” sau „bio” sau „fără zahăr” cu mare uşurinţă. De cele mai multe ori „fără zahăr” înseamnă de fapt că produsul a conţine îndulcitori artificiali sau alţi conservanţi (posibili carcinogeni!). Acelaşi lucru este valabil este valabil şi pentru expresia “zero calorii”.  Alegeţi alimentele fără a da mare atenţie modului în care este prezentat un alimente, şi acordaţi atenţie ingredientele scrise pe spate. Şi mai bine ar fi să optaţi pentru alimente nerafinate şi neprocesate precum fructele şi legumele. 

5. Cel mai important lucru atunci când citeşti etichetele este…

Lista ingredientelor este mult mai importantă decât valorile nutriţionale ale produsului sau numărul caloriilor. Este foarte uşor să îţi dai seama cât de sănătos este un aliment în funcţie de numărul de ingrediente care îl conţine. Cu cât lista de ingrediente este mai lungă, cu atât mai procesat este produsul alimentar. Nutriţionistul Michael Pollan sfătuieşte să evitaţi produsele care au mai mult de 5 ingrediente listate pe etichetă.

Urmărește CSID.ro pe Google News