Autor: Şerban Blebea, antrenor personal
Crezi ca stii totul despre un stil de viata sanatos?
Sau consideri ca nu mai ai ce sa imbunatatesti?
As vrea sa iti prezint 50 de adevaruri despre fitness care cu siguranta te vor face sa iti regandesti alegerile pe care le faci.
1. Carbohidratii, proteinele, grasimile si alcoolul au 4, 4, 9, respectiv 7 calorii per gram.
2. Ai nevoie de un deficit caloric saptamanal de 3.500 de calorii pentru a pierde 1 kg de grasime.
3. Insulina si hormonul de crestere au o relatie invers proportionala. Trebuie sa tii nivelul de insulina la un nivel constant daca vrei ca hormonul de crestere sa isi faca treaba si sa consume grasimea pe post de energie.
4. O persoana oarecare poate sa stocheze 500 de grame de glicogen (zahar) in corp, in special in masa musculara, ficat si sange.
5. Doar proteinele si grasimile sunt macronutrienti esentiali – asta nu inseamna ca nu trebuie sa ai grija la aportul de carbohidrati pe care ii mananci.
6. Glicogenul din muschi este constituit din o patrime glucoza si trei patrimi apa. Asta inseamna ca este posibil sa acumulezi mai multa greutate pe cantar la inceputul oricarui program de antrenament de forta.
7. Consumi mai multe calorii in cele 23 de ore dupa antrenament, decat in timpul antrenamentului tau de o ora.
8. Nu este nevoie sa faci ore intregi de cardio pentru a pierde in greutate. Ai nevoie doar de un deficit caloric. Dar asta nu inseamna ca antrenamentele nu aduc anumite beneficii pentru tonusul si starea ta de bine.
9. Intervalul de puls perfect pentru arderea grasimilor (fat burning zone) nu inseamna ca vei consuma mai multe calorii, ci inseamna ca organismul tau va folosi mai multe calorii provenite din grasime.
10. Daca ai probleme cu genunchii, asta nu inseamna ca trebuie sa eviti genuflexiunile. Acest exercitiu este perfect pentru intarirea articulatiilor si cresterea mobilitatii.
11. Scaderea in greutate nu este o problema fizica, ci una psihica.
12. Cantarul tau de acasa nu poate masura procentul tau de grasime, ci doar greutatea corporala. Foloseste un cantar care sa masoare grasimea din corpul tau si concentreaza-te pe pierderea de grasime, nu de greutatea corporala.
13. Poti manca orice si pierde in greutate – dar asta nu inseamna ca vei pierde doar grasime.
14. Nu poti scapa de grasime doar din anumite zone ale corpului. Pierderea de grasime este sistematica.
15. Muschii nu sunt mai grei decat grasimea, sunt doar mai densi.
16. Zero grame de grasime pe ambalajul alimentelor nu inseamna ca acel aliment nu are grasime. Verifica mereu ingredientele de pe eticheta.
17. Painea integrala poate fi foarte procesata – alege una care are o concentratie mare de fibre per 100 de grame.
18. Sa mananci sanatos nu este deloc mai scump decat sa mananci fast-food, mai ales daca iei in considerare problemele de sanatate in care va trebui sa investesti bani si timp pe parcursul vietii.
19. Nu poti calcula procentul de grasime din corp doar pe baza inaltimii si a greutatii. Ai nevoie de un cantar special care sa masoare exact cate kilograme de grasime ai in corp.
20. Poti procura glucoza si din proteine si grasimi, nu doar din carbohidrati.
21. Doar pentru ca pe ambalaj scrie „ingrediente naturale”, asta nu inseamna ca poti manca acel aliment fara oprire.
22. Nu ar trebui niciodata sa incerci sa slabesti daca acest lucru iti pune sanatatea in pericol.
23. Incercand sa ai o dieta perfecta te poate face sa esuezi inca de la inceput. Straduieste-te sa faci progrese schimband treptat obiceiurile alimentare nesanatoase.
24. Orele petrecute in sala de fitness nu sunt direct proportionale cu efectele pe care le doresti. Concentreaza-te pe calitatea antrenamentului, nu pe cantitatea lui.
25. Preturile abonamentelor la sala sunt de cele mai multe ori negociabile. Nu iti fie frica sa intrebi de o reducere.
26. Mancarea gatita in casa este de 10 ori mai sanatoasa decat cea pe care o cumperi gata facuta in magazin. Fii constient de ceea ce pui in mancarea ta.
27. Exista o corelatie foarte stransa intre nivelul de pregatire fizica a persoanelor din jurul tau si a ta. Inconjoara-te de persoane fit pentru a fi si tu una.
28. Este mai greu sa pui pe tine 5 kilograme de muschi decat este sa pierzi 5 kilograme de grasime.
29. Celulele adipoase nu dispar, ci doar se micsoreaza in volum.
30. Mancatul seara nu ingrasa – mancatul prea mult ingrasa.
31. Flexiile pentru biceps nu sunt neaparat cel mai bun exercitiu pentru a dezvolta bratele, miscarile compuse pentru spate sau datul la vasle pot fi chiar si mai eficiente.
32. Daca esti “slabut” asta nu inseamna ca ai un procent mic de grasime corporala. Compozitia corpului tau este ceea ce conteaza. O persoana de 100 de kilograme poate avea mai putina grasime in corp decat una de 70 de kilograme.
33. Daca pastrezi dulciuri in casa, probabilitatea sa le mananci este cu 70% mai mare.
34. Nivelul de hormoni tiroidieni si antrenamentele se afla in stransa legatura. Asta inseamna ca antrenamentele tale pot imbunatati rezistenta la insulina si te vor ajuta sa scazi sau sa iti pastrezi greutatea corporala.
35. Un nivel optim de testosteron este benefic pentru barbati, dar si pentru femei.
36. Nu ai nevoie de un abonament la sala pentru a face antrenamente de forta. De cele mai multe ori, greutatea propriului corp este mai mult decat suficienta.
37. Cele mai multe persoane limiteaza prea mult aportul de calorii atunci cand vor sa slabeasca. Un deficit zilnic de 15% poate fi mult mai bun decat unul de 70%. Nu manca mai putin de 1200 de calorii pe zi.
38. Intensitatea antrenamentului tau este strans legata de efectul de After Burn. Antreneaza-te mai intens pentru a consuma mai multe calorii chiar si atunci cand nu te antrenezi.
39. Exista 3 tipuri de muschi scheletici (rezistenta si forta), iar nivelul acestora poate fi modificat prin antrenament.
40. 80% dintre persoanele care incep un program nou de antrenament il vor abandona inainte de a incepe sa vada rezultatele. Acelasi procent se pastreaza si in cazul persoanelor care incep sa tina o dieta noua.
41. Corpul nostru are 3 metode prin care poate genera energie: anaerob alactacid, anaerob lactacid, aerob. Acidul lactic este acela care iti da senzatia de arsura a muschilor, nu muschii in sine.
42. Forta musculara vine din dezvoltarea masei musculare si din nivelul de implicare a fibrelor intr-o anumita miscare. Antreneaza-te folosind o schema variata de repetari pentru a recruta mai multe fibre musculare.
43. Deshidratarea cu 3% a corpului poate genera o scadere cu 10% a fortei musculare. Hidrateaza-te bine inainte, in timpul si dupa antrenament.
44. Efectul termic al alimentelor este mult mai mare in cazul alimentelor bogate in proteine. Pana la 30% din caloriile provenite din proteine se duc spre digestia si asimilarea acestora.
45. Acidul lactic nu este cauza principala a febrei musculare. Acidul lactic din sange revine la normal dupa doar 60 de minute de la terminarea antrenamentului tau de forta.
46. Cu cat ai mai multa masa musculara, cu atat mai multe calorii vei consuma fara sa faci nici un efort. Masa musculara consuma grasimea 24 de ore pe zi.
47. Antrenamentele care lucreaza doar abdomenul nu sunt responsabile pentru pierderea stratului de grasime din aceasta zona. Abdomenul este folosit ca si muschi stabilizator atunci cand faci flotari, genuflexiuni sau indreptari (precum si pentru multe alte exercitii care consuma mult mai multe calorii).
48. Desi este foarte greu, exista cazuri in care unele persoane au reusit sa piarda grasime in timp ce se antrenau pentru dezvoltarea masei musculare. Opusul este de asemenea valabil.
49. Consistenta si rabdarea sunt aspectele cheie ale unei scaderi in greutate sanatoase si sustenabile.
Probabil ca ai observat faptul ca sunt doar 49 de adevaruri in lista de mai sus. Am facut acest lucru in mod deliberat pentru ca as vrea sa iti dau tie oportunitatea sa completezi aceasta lista.
Spune-ne parerea ta printr-un comentariu la acest articol.