Diabetul este o boală cronică ce apare atunci când organismul fie nu poate utiliza insulina produsă de pancreas, fie nu poate produce suficientă insulină. Medicamentele, activitatea fizică și schimbările din stilul de viață pot ajuta la controlul diabetului, iar o dietă echilibrată joacă un rol esențial în menținerea nivelului glucozei din sânge. Fără să ne dăm seama, bucătăria noastră dispune de numeroase condimente care nu sunt benefice doar pentru aromă și savoare, ci și pentru starea generală de sănătate. Turmericul, piperul, ghimbirul, usturoiul, scorțișoara, toate acestea se numără printre cele mai folosite în preparatele de zi cu zi. Adevărul este că posedă antioxidanți puternici și proprietăți antiinflamatoare, excelente pentru starea generală de sănătate. În continuare, descoperă 6 condimente salvatoare pentru diabetici.
Rolul condimentelor în tratarea și managementul diabetului este deja cunoscut. Polifenolii prezenți în condimente ajută la metabolizarea glucozei, mai exact, ajută la reglarea secreției de insulină, stimularea pancreasului pentru a produce și elimina insulină, activarea receptorilor de insulină și reglarea producției de glucoză hepatică. Dacă diabetul de tip 2 este declanșat de stresul oxidativ, atunci activitatea antioxidantă din condimente va avea un efect sinergetic similar efectelor hipoglicemiei și ajută în controlul glucozei.
Iată 6 condimente salvatoare pentru diabetici:
În numeroase studii, ghimbirul și-a demonstrat utilitatea în cazul pacienților diabetici. Gingerolul, un compus bioactiv care se regăsește în ghimbir, are efecte farmaceutice. Ghimbirul ajută la controlul metabolismului lipidic, îmbunătățește proprietățile antiinflamatorii și modulează rezistența la insulină și răspunsul la aceasta. Poți adăuga ghimbir nu doar în ceai, ci și în supe, alături de legume sau curry.
Usturoiul joacă un rol pozitiv în reglarea glucozei din sânge, a colesterolului total și lipoproteinei. Alicina, un compus bioactiv prezent în ghimbir, afectează secreția celulelor pancreatice și ajută la eliberarea de insulină. Usturoiul poate fi adăugat în curry, supe și orice preparat tradițional românesc, până la urmă.
Scorțișoara vine la pachet cu un gust dulce inconfundabil și este un înlocuitor excelent pentru zahăr. Studiile arată că acest condiment are efecte benefice în reducerea glicemiei în rândul pacienților cu diabet de tip 2.
Cuișoarele au proprietăți antiseptice, antiinflamatorii, antianalgezice și digestive, toate benefice pentru diabetici. De asemenea, ele ajută la menținerea glicemiei sub control și sunt cunoscute pentru stimularea producției de insulină.
Acest condimente ajută la controlul glicemiei și managementul diabetului. Datorită conținutului bogat de fibre, spike-urile glicemice sunt evitate prin încetinirea digestiei și absorbția carbohidraților. Fibrele solubile din schinduf scad glicemia și îmbunătățesc sensibilitatea la insulină.
Turmericul este aliatul ideal al pacienților diabetici, iar asta pentru că îmbunătățește sensibilitatea la insulină, reduce glicemia și reduce inflamațiile asociate diabetului. Curcuma, ingredientul activ din turmeric, îmbunătățește funcția pancreatică și ajută la metabolizarea glucozei. De asemenea, turmericul este folosit ca supliment în terapia pacientului diabetic din moment ce reduce și riscurile asociate acestei boli, prin protejarea organelor vitale de stresul oxidativ.
Foto: shutterstock