Tocmai ai mâncat o bucată de ciocolată și te simți energizat – acesta este efectul indus de zahăr. Iată ce se întâmplă în corpul tău când mănânci dulciuri:
O explozie de dopamine în centrele de recompensă ale creierului declanșează plăcerea. Mmmm… Vrei mai mult.
Pentru a descompune zahărul lipit de dinți, bacteriile din gură produc acid, care, nesupravegheat, crește riscul de carii.
Explozia de zahăr declanșează eliberarea hormonilor de stres, cortizol și adrenalină. Acest lucru provoacă o creștere rapidă a energiei, a bătăilor inimii și a transpirației. Brusc, ai putea să te simți neliniștit.
Alimentele nesănătoase și dulci sunt descompuse rapid, lăsându-te din nou flămând în câteva ore. Zahărul hrănește, de asemenea, bacteriile din intestin legate de creșterea în greutate și diabetul de tip 2.
Corpul tău descompune zahărul în glicogen, care este stocat în mușchi. Excesul este transformat de ficatul tău în grăsime și este stocat în celulele adipoase în patru până la opt ore de la orice tip de exces de mâncare.
Pancreasul tău pompează insulină pentru a-ți scădea rapid nivelul de zahăr din sânge. Energia și starea de spirit scad brusc, lăsându-te obosit și flămând.
Rupe ciclul de exces, chiar dacă de cele mai multe ori poate fi greu să-ți înfrângi dorințele. Trucul? Optează pentru o bucată de fruct întreg cu coajă, o cană de popcorn crocant sau o mână de nuci neprăjite. Aceste alimente bogate în fibre acționează ca o frână asupra digestiei.
Sursă foto: Shutterstock
CITEȘTE ȘI: Care este momentul potrivit al zilei să mănânci dulciuri