Ţi-ai propus să slăbeşti. Mănânci mai puţin, ai renunţat la dulciuri, mergi la sală, te simţi puternică şi inspirată, dar cu toate acestea, acul cântarului se încăpăţânează să stea nemişcat.
Dacă aceste lucruri îţi par familiare, s-ar putea să nu te străduieşti atât de mult pe cât ai crede. Undeva, pe drumul spre silueta perfectă, ai ratat câţiva paşi, ai făcut o „excepţie” care a stricat totul sau, pur şi simplu, ai ţinut cont de câteva mituri care ţi-au pus piedici.
Iată care sunt cele mai răspândite astfel de mituri şi cum pot ele să împiedice rezultatele să apară!
Grăsimile din alimente nu sunt acelaşi lucru cu ceea ce numeşti tu „grăsime” în zona abdomenului, de exemplu.
De fapt, alimentele care conţin grăsimi monosaturate, sănătoase, cum ar fi: avocado, nucile, somonul sau uleiul de măsline ar trebui să fie parte din dieta ta de zi cu zi. „Acest tip de grăsimi conţin elemente importante pentru sănătatea inimii, pentru obţinerea senzaţiei de saţietate şi pentru „blocarea” poftelor de dulce”, spune Brittany Kohn, nutriţionist la Middleberg Nutriţion în New York.
De asemenea, grăsimile sănătoase sunt necesare pentru absorbţia anumitor vitamine în organism, care te ajută să îţi păstrezi sănătatea.
O gustare delicioasă pe ici, pe colo? O bucată de ciocolată o dată la trei zile? Ce poate să strice? Răspunsul e simplu. Creierul tău va avea dintr-o dată senzaţia că abţinerea de la aceste „delicii” este un lucru temporar şi greşit şi că organismul tău are nevoie de o pauză de la mâncatul sănătos.
Dacă vrei, într-adevăr, să slăbeşti şi să îţi menţii silueta, dieta nu trebuie să fie un regim. Trebuie să fie un stil de viaţă sănătos. „Cea mai bună dietă este cea care poate fi ţinută pe viaţă.”
De fapt, cu cât mănânci mai puţin, cu atât mai mult metabolismul tău va încetini şi va arde mai încet caloriile depuse – acesta este modul prin care organismul tău „salvează” energie. Şi acest lucru înseamnă că după ce te-ai chinuit să slăbeşti câteva kilograme şi ai reuşit, în sfârşit, să le dai jos, efectul yo-yo va apărea înainte ca tu să apuci să te bucuri de rezultate.
Slăbitul nu ar trebui să fie despre înfometare, ci despre consumul de alimente sănătoase, în combinaţii inteligente!
Această gândire de „totul sau nimic” este complet greşită când vine vorba de dietă şi nu face altceva decât să pornească un „război” între tine şi bucătărie.
În loc să te laşi „învinsă” de supraalimentaţie, mai bine întoarce-te pe drumul cel bun, ignoră faptul că ai mâncat acea bucată de tort – deşi erai la dietă – şi revino la consumul de alimente sănătoase!
Excesele de orice fel sunt interzise atunci când vrei să ai un corp sănătos. Chiar dacă e vorba doar de legume, porţiile mari de mâncare duc la lărgirea stomacului, creşterea apetitului şi, prin urmare, câştigarea kilogramelor în loc de pierderea lor. Aşadar, în loc să te mănânci „mai mult decât poţi duce”, alege să consumi mese mici, dese şi sănătoase.
Ai auzit de un milion de ori până acum faptul că micul-dejun este cea mai importantă masă a zilei. Dar atunci când încerci să slăbeşti, acest lucru este mai crucial decât crezi. „Dacă nu îţi este foame dimineaţa, înseamnă că ai mâncat prea mult în seara dinainte”, spune Kohn.
Chiar dacă majoritatea persoanelor mănâncă cea mai copioasă masă la prânz, este mult mai inteligent, cel puţin din punct de vedere al siluetei, să ai parte de cel mai mare număr de calorii în prima parte a zilei. În acest fel, organismul tău va avea energia necesară pentru întreaga zi şi va avea timp să ardă caloriile în timpul zilei.