L-am descoperit în Grecia, în Lefkada. În vase mici de lut. Micul-dejun asigurat de hotel, era înlocuit de mine zi de zi cu iaurt grecesc în care adăugam o lingură de musli şi o linguriţă de miere. Regal! Mi-aş fi dorit ca vacanţa să nu se termine niciodată şi nici resursele de iaurt grecesc.
Nu mai este un secret pentru nici un iubitor al vieţii sănătoase că dieta tradiţională a grecilor le conferă sănătate şi longevitate. Chiar dacă nu putem adopta mările albastre, insulele, legendele şi munţii lor ne putem opri la câteva alimente minune precum iaurtul grecesc.
Căutaţi în Ţara Zeilor iaurtul în recipiente de lut provenit de la ferme mici. Însă specialiştii în nutriţie ne asigură că este de bun augur să consumăm de câteva ori pe săptămână de acest tip de lactate.
Iată cum îl puteţi integra în diverse feluri de mâncare:
Îl puteţi adăuga în supe cremă sau în ciorbă în loc de smântână. Vă recomandăm să pregătiţi o supă din rădăcinoase precum: ţelină, morcov, sfeclă roşie fierte şi pasate cu ajutorul blenderului. La final adăugaţi iaurt grecesc şi verdeaţă din abundenţă.
Iaurtul grecesc se poate adăuga în prăjituri. În SUA sunt la modă brioşele cu cremă de iaurt simplă: un strop de miere şi puţină vanilie din baton.
În ţările ce au preparate culinare condimentate, de ajutor la sfârşitul mesei este de ajutor o băutură pe bază de iaurt. Mixaţi 2 părţi iaurt cu 2 părţi apă după ce consumaţi spre exemplu, mâncare indiană.
Iaurtul grecesc este de asemenea, un sos minunat ce înlocuieşte maioneza cu succes! Dacă eşti un mare fan al burgerilor, încearcă să prepari acasă din carne de curcan, chifla din făină integrală, câteva frunze verzi, legume şi sos de iaurt. Nu uitaţi de condimente!
Îngheţata de iaurt face furori în Grecia. Puteţi să o faceţi acasă, dar nu din prafuri, ci chiar din iaurt. Adăugaţi fructe de pădure proaspete ori congelate după plac, puţin zahăr brun după gust, vanilie din baton. După ce îngheaţă, mixaţi totul cu ajutorul blenderului. Puneţi din nou la congelator. Ornaţi cu mentă proaspătă.
De asemenea, frişca din plic sau tub poate fi înlocuită cu o cremă de iaurt preparată din iaurt grecesc şi zahăr brun bătute cu mixerul. Faceţi economie la E-uri şi la conservanţi!