Semințele există de milioane de ani, dar trebuie să recunoaștem că abia recent am început să apreciem cu adevărat bagajul lor nutritiv. De la fibre și grăsimi sănătoase până la vitamine și minerale, semințele sunt o sursă concentrată de nutrienți care pot face minuni pentru sănătatea noastră. Iată șase tipuri de semințe cu efect vindecător, ale căror beneficii sunt susținute științific.
Mici dar puternice, semințele de chia sunt o sursă importantă de nutrienți. O porție de 2 linguri de semințe de chia conține 9 grame de fibre, 4 grame de proteine și o cantitate semnificativă de micronutrienți, inclusiv fier, magneziu, fosfor și zinc. O sursă excelentă de acizi grași omega-3, semințele de chia pot susține sănătatea inimii prin scăderea colesterolului total, a trigliceridelor și a colesterolului LDL (rău) în timp ce crește colesterolul HDL (bun), conform unei meta-analize din 2021. Semințele de chia reduc, de asemenea, tensiunea arterială la pacienții cu diabet de tip 2.
Două linguri de semințe de in conțin 4 grame de fibre, 2,5 grame de proteine și 6 grame de acizi grași omega-3 sănătoși. Semințele de in pot ajuta la reducerea constipației, la diversificarea microbiomului intestinal, la scăderea tensiunii arteriale sistolice și diastolice și la reducerea creșterilor bruște ale zahărului din sânge după o masă bogată în carbohidrați. Semințele de in conțin, de asemenea, mai mulți micronutrienți importanți, cum ar fi cuprul, manganul și magneziul.
Deși semințele de cânepă provin din planta de cannabis sativa, ele nu conțin CBD sau THC. Bogate în grăsimi sănătoase, semințele de canepă au o rată optimă (3:1) de acizi grași omega-6 la omega-3. Menținerea unei rate scăzute de omega-6 la omega-3 este importantă pentru a preveni dezvoltarea bolilor cronice, deoarece cantitățile mari de omega-6 promovează inflamația și boala cardiovasculară. Trei linguri de semințe de cânepă conțin 10 grame de proteină completă, fosfor, magneziu, tiamină și 100% din valoarea zilnică recomandată de mangan.
Comercializată în mod obișnuit ca un produs integral, quinoa este, de fapt, o sămânță. Adăugarea acestora în dietă poate susține sănătatea inimii prin reducerea riscului de boală cardiovasculară, inclusiv trigliceride, colesterol total, colesterol LDL, insulină și circumferința taliei, conform unei meta-analize din 2020. Cu 8 grame de proteină per porție, quinoa este o sursă excelentă de proteină vegetală.
O prezență constantă în bucătăriile asiatice și orientale, semințele de susan vin în trei variante: albe, negre și maro/ auriu. Semințele de susan sunt o sursă bună de vitamine B1, B3 și B6. Vitamina B6 este esențială pentru metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor.
Pe ultimul loc se clasează semințele de dovleac. Aceste semințe conțin 8 grame de proteină și 40% din valoarea zilnică de magneziu per porție. Ele sunt, de asemenea, o sursă bună de zinc, fosfor, potasiu și seleniu, antioxidanți și acizi grași polinesaturați și mononesaturați sănătoși.
Foto: shutterstock
Surse: