7 alimente bogate în colesterol care nu-ți „atacă” inima și vasele de sânge

Venim către tine cu o listă cu 7 alimente bogate în colesterol, sănătoase, care nu-ți afectează valorile colesterolului.
  • Publicat:
7 alimente bogate în colesterol care nu-ți „atacă” inima și vasele de sânge
7 alimente bogate în colesterol care nu-ți dau peste cap valorile la analize

Anumite alimente cu un conținut crescut de colesterol, inclusiv ouăle și iaurtul integral, pot aduce beneficii sănătății. Totuși, altele, cum ar fi carnea procesată, pot crește riscul de boli de inimă și alte afecțiuni grave.

Îți explicăm de ce nu ar trebui să te temi de colesterol și venim către tine cu o listă cu 7 alimente bogate în colesterol, sănătoase, care nu-ți afectează valorile colesterolului.

7 alimente bogate în colesterol, sănătoase

Colesterolul din alimente este adesea greșit înțeles. Consumul de alimente sănătoase, bogate în colesterol, nu este de fapt dăunător pentru majoritatea persoanelor. Unele dintre aceste alimente sunt chiar încărcate cu nutrienți importanți, pe când altele „atacă” inima și vasele de sânge.

Iată 7 alimente bogate în colesterol care sunt extrem de nutritive.

Ouă

Ouăle sunt unul dintre cele mai nutritive alimente pe care le poți consuma, în special ca sursă de proteine. Ele au, de asemenea, un conținut ridicat de colesterol, iar un ou mare (50g) oferind 207 miligrame (mg) de colesterol.

Cercetările sugerează că ouăle nu cresc nivelul de colesterol și că în urma consumului de ouă întregi poate crește nivelul de colesterol HDL, cunoscut sub numele de „colesterolul bun”. Există și unele cercetări care sugerează că nivelurile de colesterol LDL (cunoscut și sub numele de „colesterol rău”) pot crește odată cu creșterea consumului de ouă. Totuși, consumul de 1–2 ouă pe zi este considerat sigur pentru persoanele sănătoase.

Brânză

O felie de brânză elvețiană (22g) oferă aproximativ 20 mg de colesterol și este o sursă bună de calciu și alți nutrienți.

Un studiu de 12 săptămâni realizat pe 139 de persoane arată că în urma consumului a 80g de brânză integrală pe zi nu a crescut colesterolul LDL în comparație cu aceeași cantitate de brânză cu conținut scăzut de grăsimi sau un număr egal de calorii din pâine și gem.

Fructe de mare

Fructele de mare, inclusiv scoicile, crabul și creveții, sunt surse excelente de proteine, vitamine B, fier și seleniu.

O porție de 85g de creveți oferă 214mg de colesterol. Cu toate acestea, cercetările indică faptul că persoanele care consumă mai multe fructe de mare pot avea o sănătate cognitivă, vizuală și cardiovasculară îmbunătățită.

Friptură de vită crescută pe pășune

Friptura de vită crescută pe pășune este plină de proteine și vitamine și minerale esențiale. Este mai săracă în colesterol decât carnea de vită crescută în fermă și conține semnificativ mai mulți acizi grași omega-3, care au proprietăți antiinflamatorii.

O porție de 113g de friptură de vită crescută pe pășune conține aproximativ 62mg de colesterol.

Organe

Organele bogate în colesterol, cum ar fi inima, rinichii și ficatul, sunt foarte nutritive. De exemplu, inima de pui este o sursă excelentă de antioxidant puternic CoQ10, precum și de vitamina B12, fier și zinc. O porție de 145g oferă 351mg de colesterol.

Un studiu din 2017 realizat pe peste 9.000 de adulți coreeni arată că persoanele cu un consum moderat de carne neprocesată, inclusiv organe, aveau un risc mai scăzut de boli de inimă.

Sardine

Pe lângă faptul că sunt încărcate cu nutrienți, sardinele sunt o sursă convenabilă de proteine.

O porție de 92g de sardine conține 131mg de colesterol. De asemenea, oferă 63% din valoarea zilnică necesară de vitamina D, 137% din valoarea zilnică necesară de vitamina B12 și 35% din valoarea zilnică necesară de calciu.

Iaurt integral

Iaurtul integral este un aliment bogat în colesterol, plin de nutrienți. O cană (245g) de iaurt integral conține 31,8mg de colesterol.

Cercetările asociază consumul crescut de produse lactate fermentate integrale cu scăderea colesterolului LDL și a tensiunii arteriale, precum și cu un risc mai mic de accident vascular cerebral, boli de inimă și diabet.

Sursa foto: Shutterstock

Sursă: Healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”