Odată cu înaintarea în vârstă crește riscul de osteoporoză. Această boală este foarte întâlnită, în special în rândul femeilor trecute de 50 de ani. Mai exact, aproximativ 1 din 5 femei de 50 de ani și peste suferă de osteoporoză.
Însă sănătatea oaselor ar trebui să fie o preocupare cu mult înainte ca osteoporoza să devină o problemă. Începând cu vârsta de 30 de ani, densitatea osoasă începe să scadă. Prin includerea alimentelor bogate în nutrienți care întăresc oasele, precum calciu, proteine și vitaminele D și K, poți construi oase puternice cât timp ești tânăr și îți poți păstra sănătatea pe măsură ce îmbătrânești.
Osteoporoza este o boală în care oasele devin slabe și mai predispuse la fracturi. Adesea, osteoporoza apare din cauza densității minerale scăzute și a masei osoase scăzute. Acest lucru poate apărea atunci când se pierde mai mult țesut osos decât se construiește sau când structura și rezistența osoasă se modifică.
Vestea bună este că poți lua măsuri pentru a întări oasele la orice vârstă. Pe măsură ce îmbătrânești, începi să pierzi mai mult țesut osos decât produci, în special după vârsta de 50 de ani. Unul dintre cele mai bune moduri de a menține oasele puternice este prin dietă. Consumul adecvat de calciu și vitaminele D și K este esențial, deoarece aporturile scăzute ale acestor micronutrienți cresc riscul de osteoporoză.
Proteinele sunt, de asemenea, incredibil de importante pentru sănătatea oaselor, deoarece acestea constituie 50% din volumul osos.
Studiile au arătat că, fără suficientă proteină, pierdem masa musculară mai rapid decât dacă nu am consuma suficient calciu și vitamina D, ceea ce face proteinele, probabil, cel mai important nutrient pentru sănătatea oaselor.
Dacă vrei oase mai puternice și mai sănătoase, aceste alimente te pot ajuta.
Peștele gras, în special somonul și sardinele, conține numeroși nutrienți care favorizează sănătatea oaselor. Și nici măcar nu trebuie să știi să gătești pește pentru a-l consuma. Este excelent chiar și la conservă!
Nu ne surprinde faptul că laptele este un aliment excelent pentru osteoporoză. Nu-ți face griji dacă nu îți place laptele de vacă sau dacă ești intolerant la lactoză. Vitamina D se găsește natural în multe alimente, anumite tipuri de lapte, fie vegetal, fie de vacă.
Legumele crucifere precum broccoli, conopida, varza kale, varza creață și varza de Bruxelles nu sunt doar bogate în fibre, ci sunt și pline de nutrienți esențiali care protejează împotriva osteoporozei, în special calciu, vitamina K și magneziu.
Fasolea conține proteine și magneziu, fiind versatilă în multe rețete. De asemenea, oferă calciu.
Datorită beneficiilor pentru sănătatea oaselor ale laptelui, nu ne surprinde că și iaurtul este un aliment grozav pentru osteoporoză. Este o sursă excelentă de calciu, vitamina D și proteine.
Dacă nu îți place laptele, încearcă în schimb sucul de portocale fortificat, care poate avea adaos de calciu și vitamina D.
Prunele sunt o sursă excelentă de vitamina K, care ajută la reglarea degradării și mineralizării osoase.
Sursa foto: Shutterstock
Sursă: Eatingwell.com/