7 alimente bune pentru osteoporoză. Ce să mănânci înainte și după 50 de ani

Odată cu înaintarea în vârstă crește riscul de osteoporoză. Această boală este foarte întâlnită, în special în rândul femeilor trecute de 50 de ani.
  • Publicat:
7 alimente bune pentru osteoporoză. Ce să mănânci înainte și după 50 de ani
7 alimente bune pentru osteoporoză. Ce să mănânci după 50 de ani

Odată cu înaintarea în vârstă crește riscul de osteoporoză. Această boală este foarte întâlnită, în special în rândul femeilor trecute de 50 de ani. Mai exact, aproximativ 1 din 5 femei de 50 de ani și peste suferă de osteoporoză.

Însă sănătatea oaselor ar trebui să fie o preocupare cu mult înainte ca osteoporoza să devină o problemă. Începând cu vârsta de 30 de ani, densitatea osoasă începe să scadă. Prin includerea alimentelor bogate în nutrienți care întăresc oasele, precum calciu, proteine și vitaminele D și K, poți construi oase puternice cât timp ești tânăr și îți poți păstra sănătatea pe măsură ce îmbătrânești.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o boală în care oasele devin slabe și mai predispuse la fracturi. Adesea, osteoporoza apare din cauza densității minerale scăzute și a masei osoase scăzute. Acest lucru poate apărea atunci când se pierde mai mult țesut osos decât se construiește sau când structura și rezistența osoasă se modifică.

Vestea bună este că poți lua măsuri pentru a întări oasele la orice vârstă. Pe măsură ce îmbătrânești, începi să pierzi mai mult țesut osos decât produci, în special după vârsta de 50 de ani. Unul dintre cele mai bune moduri de a menține oasele puternice este prin dietă. Consumul adecvat de calciu și vitaminele D și K este esențial, deoarece aporturile scăzute ale acestor micronutrienți cresc riscul de osteoporoză.

Proteinele sunt, de asemenea, incredibil de importante pentru sănătatea oaselor, deoarece acestea constituie 50% din volumul osos.

Studiile au arătat că, fără suficientă proteină, pierdem masa musculară mai rapid decât dacă nu am consuma suficient calciu și vitamina D, ceea ce face proteinele, probabil, cel mai important nutrient pentru sănătatea oaselor.

Cele mai bune 7 alimente pentru osteoporoză

Dacă vrei oase mai puternice și mai sănătoase, aceste alimente te pot ajuta.

Peștele

Peștele gras, în special somonul și sardinele, conține numeroși nutrienți care favorizează sănătatea oaselor. Și nici măcar nu trebuie să știi să gătești pește pentru a-l consuma. Este excelent chiar și la conservă!

Laptele

Nu ne surprinde faptul că laptele este un aliment excelent pentru osteoporoză. Nu-ți face griji dacă nu îți place laptele de vacă sau dacă ești intolerant la lactoză. Vitamina D se găsește natural în multe alimente, anumite tipuri de lapte, fie vegetal, fie de vacă.

Cruciferele

Legumele crucifere precum broccoli, conopida, varza kale, varza creață și varza de Bruxelles nu sunt doar bogate în fibre, ci sunt și pline de nutrienți esențiali care protejează împotriva osteoporozei, în special calciu, vitamina K și magneziu.

Fasolea

Fasolea conține proteine și magneziu, fiind versatilă în multe rețete. De asemenea, oferă calciu.

Iaurtul

Datorită beneficiilor pentru sănătatea oaselor ale laptelui, nu ne surprinde că și iaurtul este un aliment grozav pentru osteoporoză. Este o sursă excelentă de calciu, vitamina D și proteine.

Sucul de portocale

Dacă nu îți place laptele, încearcă în schimb sucul de portocale fortificat, care poate avea adaos de calciu și vitamina D.

Prunele uscate

Prunele sunt o sursă excelentă de vitamina K, care ajută la reglarea degradării și mineralizării osoase.

Sursa foto: Shutterstock

Sursă: Eatingwell.com/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”