Dacă migrenele fac parte din viața ta, află că nu ești singura persoană. Multe dintre ele pot fi declanșate de stres, hormoni, somn sau chiar dietă.
Pentru că alimentația joacă și ea un rol important, aflăm împreună care sunt cele mai potrivite alimente pentru migrene.
Migrenele sunt mai mult decât „o durere rea de cap”. Este considerată o boală care vine cu un pachet generos de simptome:
Migrenele pot ține câteva ore sau chiar câteva zile, iar severitatea lor pot afecta calitatea vieții. Mai sunt și factorii de mediu care pot declanșa migrenele, pe care nu îi putem controla, dar și dieta, care depinde de alegerile noastre alimentare.
Anumite alimente conțin nutrienți și compuși care pot intensifica durerea, funcția vaselor de sânge, inflamația și toate astea pot juca un rol privind severitatea simptomelor. Pe de altă parte, există și o listă de alimente care pot ameliora simptomele migrenelor sau chiar le pot face să dispară.
Ovăzul este o sursă excelentă de riboflavină, cunoscută pentru prevenirea simptomelor date de migrene în rândul adulților. Riboflavina mai poartă și numele de vitamina B2, iar pentru a absorbi cât mai multă în organism se recomandă să o consumi cu lapte sau iaurt, alte două alimente care suplinesc acest nutrient. Ovăzul este totodată o sursă de fibre, menită să regleze glicemia și să reducă inflamația.
Cu cât mănânci mai multe verdețuri, iar aici ne referim la salată kale sau spanac, cu atât poți preveni migrenele, iar asta pentru că ele conțin acid folic. Acidul folic este o vitamină B esențială care poate reduce aminoacidul numit homocisteină. Cu cât acesta este mai mare, cu atât riscul de migrene este mai mare. Cercetările sugerează că o cantitate adecvată de acid folic este asociată riscului redus de dureri de cap severe sau migrene.
Peștele gras precum sardinele, somonul sau chiar macrou conțin cantități mari de acizi grași omega-3, care au proprietăți antiinflamatorii. Consumul de omega-3 este asociat durerilor de cap reduse sau migrenelor și ajută la reducerea inflamațiilor din creier și vasele de sânge.
Fructele de pădure sunt surse bogate în antioxidanți care protejează organismul de stres oxidativ. Când vine vorba de migrene, stresul oxidativ este asociat atacurilor de migrene. Încearcă să mănânci fructe de pădure de cel puțin trei ori pe săptămână.
Cercetările arată că turmericul ajută în managementul migrenelor. Din fericire, acest condiment poate fi integrat în diverse preparate, chiar și în deserturi și cafea sau smoothie.
Semințele de dovleac conțin grăsimi esențiale pentru sănătatea creierului și alți nutrienți necesari precum zinc și magneziu. Magneziu este un nutrient asociat migrenelor, pentru că deficitul poate duce la apariția lor
Nucile sunt și ele prietenoase cu sănătatea creierului și, cu cât adaugi mai multe în dietă, cu atât scapi mai ușor de migrene. Atât nucile, cât și semințele conțin magneziu, omega-3 și vitamina E care luptă împotriva inflamațiilor.
Foto: shutterstock
Surse: Eatingwell.com