Este bine știut faptul că, preparate la temperaturi înalte, unele alimente, îndeosebi fructele și legumele, își pierd din valorile nutritive. Totuși, prepararea termică are și o parte bună – distruge bacteriile care se află în alimente, iar în unele situații, gătirea asigură și o digestie mai ușoară a alimentelor.
Nutriționiștii au întocmai lista alimentelor ce pot cauza probleme gastrointestinale dacă sunt consumate crude. Astfel că aceștia recomandă gâtirea lor înainte de consum. Printre cele mai importantese numără:
Gătit, spanacul conține mai mult betacaroten decât crud, iar acest antioxidant ajută în prevenția bolilor cardiovasculare și a cancerului pulmonar. Conține de asemeneafier și magneziu, dar și mai multă luteină, prevenind astfel cataracta.
El poate fi gătit după metodă tradițională sau la aburi, varianta finală permițând nutrienților să rămână în legumă.
Roșiile gătite conțin de trei ori mai mult licopen decât cele proaspete. Licopenul face parte din familia carotenoidelor și este un colorant natural ce oferă alimentelor pigmentul roșiatic. Totodată, licopenul este și un antioxidant puternic, cu efecte benefice asupra sănătății, care poate fi absorbit mai eficient în tractul digestiv atunci când este supus preparării termice.
De aceea, consumul de roșii gătite (supe-creme, sosuri, etc) este de preferat celor proaspete.
Morcovii gătiți corect păstrează aproape în totalitate toți nutrienții atât de necesari organismului. Sunt mai bogați în antioxidanți și fenoli care încetinesc procesul de îmbătrânire al pielii, previn multe boli, au un efect pronunțat antispasmodic, antimicrobian și antiinflamator.
Mai mult, morcovii fierți sunt o bogată sursă de vitamina A, importantă pentru organism, care îndeplinește o serie de funcții: normalizează metabolismul, asigură funcționarea corectă a glandelor sebacee și sudoripare, crește rezistența la bolile infecțioase și accelerează procesul de vindecare a rănilor și arsurilor.
Odată gătită la aburi, varza kale lupta împotriva obezității, previne formare celulelor canceroase, previne bolile de inimă și funizează un conținut ridicat de potasiu în organism.
Conține vitamine importante, fibre și antioxidanți, astfel că luptă împotriva răcelilor, îmbunătățește sănătatea oaselor și chiar și aspectul părului.
Un efect secundar major al consumului de kale este că îmbunătățește sănătatea inimii datorită nivelului ridicat de Vitamina K. De fapt, o porție de varză Kale crudă conține aproape 100% din necesarul nutritional de vitamina K, în vreme ce o porție de varză kale gătită conține de patru ori mai mult!
Sparanghelul este plin de nutrienți, fibre, minerale, antioxidanți și este extrem de sărac în calorii. Toate acestea ne protejează împotriva radicalilor liberi, ajută semnificativ în reducerea stresului oxidativ și reduce procesul de îmbătrânire.
Este o legumă versatilă, care se gătește rapid și este foarte gustoasă în multe combinații (la abur, sote sau la grătar, etc).
Ciupercile crude conțin substanțe toxice cancerigene (agaritine). Substanțele prezintă sensibilitate la căldură și pot fi neutralizate în procesul de preparare termică. Printre metodele cele mai eficiente în îndepărtarea toxinelor și a altor pericole existente în ciuperci, regăsim: prăjirea, fierberea, gătirea la abur.
Când nu este gătită, fasolea verde conține un compus proteic toxic numit fazină, substanță dăunătoare sănătății gastro-intestinale.
Păstaia reprezintă o sursă bogată în minerale, cum ar fi magneziu, potasiu, dar și altele. Conține o cantitate mare din doză zilnică recomandată de vitamine K, C, A, cel mai sănătos mod de preparare fiind la aburi/al-dente.
Gătitul legumei poate spori activitatea antioxidantă a broccoli, spun nutriționiștii. Bogat în fibre, dar sărac în calorii, broccoli favorizează digestia, previne constipația, menține scăzut nivelul zahărului din sânge și împiedică supraalimentarea. Dincolo de toate acestea, broccoli este excelent și pentru pierderea în greutate.
Surse: