Dacă încerci să urmezi o dietă nutritivă, probabil știi că fructele, legumele proaspete și cerealele integrale sunt unele dintre cele mai bune alimente pe care le poți mânca. Dar dincolo de acestea, lucrurile devin complicate, mai ales când vine vorba de așa zisele alimente sănătoase.
Confuzia provine din faptul că unele alimente ambalate fac afirmații precum „fără zahăr”, „bogat în fibre”, „pe bază de plante” sau „organic”, care par să sugereze că sunt sănătoase. Cu toate acestea, nutriționiștii spun că aceste produse nu sunt întotdeauna nutritive.
„Mulți dintre acești termeni creează o falsă idee despre sănătate în jurul alimentului ambalat, dar când te uiți mai atent la lista de ingrediente și la tabelul cu informații nutriționale, poți vedea că nu este o alegere nutritivă de fapt,” explică Sherie Nelson, dietetician înregistrat și director de wellness la Elior North America.
Aceste alimente ar putea să nu conțină atât de mulți nutrienți pe cât te-ai aștepta. Sau sunt pline de ingrediente pe care nu le-ai auzit niciodată și pe care nu le poți pronunța, sugerând că sunt alimente ultra-procesate, a explicat ea.
De exemplu, bomboanele fără zahăr pot să nu aibă zahăr, dar sunt lipsite de orice nutrienți benefici, a explicat ea. Ar putea fi, de asemenea, bogate în grăsimi saturate, sodiu și calorii în exces. Este întotdeauna cel mai bine să examinezi eticheta nutrițională a unui produs. Lista de ingrediente este importantă, pentru a ști ce primești, a spus White.
Unele alimente ambalate pe care le consideri sănătoase ar putea fi clasificate ca ultra-procesate. Adică acestea conțin conservanți, aditivi și ingrediente artificiale, care pot fi dăunătoare sănătății tale, a explicat Albert-Laszlo Barabasi, profesor la Northeastern University College of Science.
„Problema este că nu există un semn care să spună că ceva este ultra-procesat pe cutie,” a spus Barabasi, care a ajutat la crearea TrueFood, o bază de date care identifică nivelul de procesare al alimentelor.
Aproximativ 60% din caloriile consumate de americani provin din alimente ultra-procesate. Cercetări recente publicate în British Medical Journal sugerează că dietele bogate în aceste alimente sunt legate de zeci de probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2, cancer și afecțiuni mintale.
Unele alimente „sănătoase” pot conține cantități mari de grăsimi nesănătoase, zaharuri și sodiu ascunse, care ar putea duce la creșterea în greutate, hipertensiune arterială și colesterol ridicat, a declarat Amar Shere, cardiolog la Morristown Medical Center, parte a Atlantic Health System, pentru HuffPost.
„Este esențial să fim conștienți de acești posibili vinovați și să facem alegeri informate atunci când vine vorba de produse alimentare comercializate ca ‘sănătoase’,” a spus el. Iată câteva alimente pe care experții în nutriție le recomandă să le eviți sau să le limitezi.
Batoanele de granola pot fi considerate gustări sănătoase datorită asocierii lor cu cereale integrale, nuci și fructe uscate. Dar multe conțin cantități mari de zahăr, cereale rafinate, uleiuri hidrogenate și arome și coloranți artificiali. De asemenea, sunt uneori bogate în calorii, dar sărace în proteine și fibre, care te mențin sătul pentru mai mult timp.
Iaurtul este adesea promovat ca o opțiune bogată în proteine și săracă în calorii. Dar rafturile cu iaurturi conțin o gamă largă de opțiuni. Barabasi a spus că multe iaurturi cu arome sunt încărcate cu zahăr, îndulcitori artificiali și arome artificiale. El sugerează să alegi iaurt neîndulcit ori de câte ori poți, sau cel puțin opțiunea cu cel mai mic conținut de zahăr.
Asociația Americană a Inimii recomandă ca bărbații să consume 36 de grame (9 lingurițe) sau mai puțin de zahăr adăugat. Femeile nu mai mult de 25 de grame (6 lingurițe) de zahăr. Cu toate acestea, cercetările arată că iaurturile organice pot avea în medie 13 grame de zahăr pe ceașcă.
Carnea slabă de curcan sau alte tipuri de carne procesată sunt uneori recomandate ca o gustare sănătoasă înainte sau după antrenament. Dar nu toate mezelurile sunt create la fel. Unele pot fi bogate în sodiu și sărace în proteine, și conțin nitrați și nitriți, care au fost asociați cu riscul de a dezvolta cancer, potrivit Cleveland Clinic. Organizația Mondială a Sănătății listează carnea procesată ca fiind cancerigenă.
„Această categorie de carne este una pe care o recomand să o limitezi sau să o elimini din dietă,” a spus Shere. Este mai bine să alegi carne proaspăt gătită, neprocesată sau mezeluri cu conținut scăzut de sodiu – sau să îți umpli sandvișurile cu tofu, avocado sau unt de nuci.
Aceste produse pot conține anumiți nutrienți, dar, de obicei, le lipsește fibra. Majoritatea oamenilor nu consumă suficientă fibră, care se găsește în produsele proaspete și este vitală pentru sănătatea intestinului și a inimii.
Uleiul de cocos poate fi grozav pentru păr și piele, a spus Shere. Dar nu este cel mai bun ulei pentru gătit, în ciuda credinței populare că este sănătos. Uleiul de cocos este bogat în grăsimi saturate, care pot crește colesterolul, cauzând acumularea de placă în arterele tale și crescând riscul de boli de inimă. Uleiurile de măsline, canola și avocado sunt alegeri mai sănătoase, deoarece sunt făcute în principal din grăsimi nesaturate. Dacă vrei să folosești ulei de cocos în gătit, folosește-l cu moderație.
Sucurile de fructe cumpărate din magazin conțin adesea zahăr adăugat și alți aditivi, așa că este întotdeauna cel mai bine să mănânci un fruct întreg, care conține fibre. Totuși, dacă vrei să bei suc de fructe, compară produsele pentru a alege opțiunea cu cel mai mic conținut de zahăr și cu cele mai puține ingrediente.
De asemenea, fii atent la curele de detoxifiere cu sucuri, a spus Huntriss:
„Avem organe în corp care fac acest lucru, inclusiv ficatul tău.”
Reducerea consumului de carne poate fi benefică pentru sănătatea ta, a spus Shere, care este vegan. Dar mulți înlocuitori de carne pe bază de plante conțin zahăr, sare și grăsimi în exces, și unii pot chiar să cadă în categoria alimentelor ultra-procesate, a spus Nelson.
După cum a raportat anterior HuffPost, burgerii Beyond și Impossible conțin ulei de cocos, oferindu-le niveluri comparabile de grăsimi saturate cu carnea de vită: Beyond are 6 grame, Impossible 8 grame și carnea de vită 7,6 grame.
În schimb, Shere sugerează să alegi avocado, fasole, tempeh sau tofu, care sunt proteine vegetale foarte nutritive și minim procesate.
Biscuiții, chipsurile și alte gustări etichetate ca „organice” pot da impresia că sunt mai sănătoase decât sunt de fapt. Totuși, acestea sunt adesea la fel de bogate în zahăr, grăsimi nesănătoase și calorii ca și versiunile neorganice. De asemenea, cel mai probabil le lipsesc nutrienții esențiali, cum ar fi vitaminele, mineralele și fibrele.
Deși este cel mai bine să limitezi excesul de sare, zahăr și grăsimi saturate, nu trebuie să elimini complet aceste ingrediente, a spus Nelson.
„Este OK să consumi opțiuni alimentare mai puțin sănătoase din când în când,” a spus White.
„Echilibrul este cheia, și este necesar să te bucuri de alimentele pe care le iubești în timp ce încerci să urmezi o dietă axată pe diversitate nutrițională.”
Alimentele mai puțin sănătoase pot fi integrate într-o dietă sănătoasă cu moderație, atâta timp cât cea mai mare parte a dietei tale este plină de „alimente integrale, proaspete, minim procesate cât mai mult posibil,” a spus Shere.
Surse:
https://www.huffpost.com/entry/health-foods-that-arent-healthy_l_65eb6710e4b0c77c74169849
https://www.huffpost.com/entry/beyond-meat-impossible-burger-healthy_l_5d164ad1e4b07f6ca57cc3ed
Sursă foto: Foxys Forest Manufacture / Shutterstock