Glutenul, o proteină care se regăsește în grâu, orz și secară, poate fi o sursă de disconfort și poate oferi efecte negative pentru sănătate pacienților cu boală celiacă, sensibilitate la gluten sau alergie la orz. Alternativele fără gluten permit explorarea mai multor alimente care să țină pacientul la distanță de această proteină. Ce nu ne dăm seama însă este faptul că multe dintre alimentele care par inofensive pot fi amenințătoare pentru pacienții nevoiți să urmeze o dietă fără gluten, pentru că acesta se poate ascunde în anumite grupe de alimente. În continuare, descoperă 9 alimente care conțin gluten, la care nici măcar nu te-ai fi gândit.
Pentru acest preparat de origine italiană se folosesc fulgii de cartofi și conțin făină de grâu, ceea ce-i face să fie o sursă de gluten. Citește eticheta înainte și asigură-te că optezi pentru o variantă fără gluten sau alege să-i pregătești acasă, cu făină de orez.
Deși seamănă cu orezul, cușcușul, un preparat tradițional din dieta mediteraneană, este produs din griș de gâru. Optează, în schimb, pentru cereale naturale fără gluten sau rădăcinoase: quinoa, orez, fasole, porumb și cartofi.
Deși ouăle sunt sigure pentru pacienții cu intoleranță la gluten sau boală celiacă, o porție de noodles din ouă nu mai are aceleași proprietăți, pentru că se adaugă și făină de grâu pentru obținerea lor. Optează pentru noodles din orez, aceștia fiind alternativa fără gluten.
Când spui „sos de soia” cu siguranță nu te gândești că grâul ar putea fi ingredientul folosit pentru prepararea acestuia, dar află că este.
Supele care conțin tăiței, paste și sos de soia pot fi un real pericol pentru pacienții cu intoleranțe la gluten.
Marinadele și dressingurile pentru salată pot conține ingrediente cu gluten, precum sos de soia și făină. Optează pentru variantele fără gluten sau pur și simplu folosește ingrediente simple precum uleiul de măsline, sucul de lămâie și oțetul fără gluten, adică cel de mere, balsamic, de vin sau distilat.
Burgerii vegani, seitanul sau cârnații vegetali conțin gluten derivat din grâu. Există, bineînțeles, pe piață și alternative fără gluten sau variante pe care le poți obține acasă din linte sau fasole.
În general, berea se consideră o băutură fără gluten datorită procesului de distilare. Cu toate astea, berea și băuturile care conțin malț și care sunt fermentate și nu sunt distilate, nu sunt fără gluten. Alternativele fără gluten sunt vinul, vodka, ginul și lichiorul distilat.
Potrivit Gluten Intolerance Group, majoritatea mezelurilor sunt fără gluten, dar unele dintre ele pot conține dextrină sau alte ingrediente modificate și derivate din grâu sau conțin sos de soia pentru mai mult gust.
Foto: shutterstock
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538505/
https://celiac.org/gluten-free-living/what-is-gluten/sources-of-gluten/