A început şcoala. Ce punem în pacheţelul de mâncare?

În fiecare an, odată cu începerea şcolii, emoţiile specifice părinţilor sunt completate de întrebarea pe care şi-o adresează cu toţii: ”Ce îi pun azi copilului în pacheţelul de mâncare?”
  • Publicat:
A început şcoala. Ce punem în pacheţelul de mâncare?

În fiecare an, odată cu începerea şcolii, emoţiile specifice părinţilor sunt completate de întrebarea pe care şi-o adresează cu toţii: ”Ce îi pun azi copilului în pacheţelul de mâncare?”

Indiferent de nivelul studiilor, s-a demonstrat că există o strânsă legătură între randamentul cerebral şi calitatea alimentelor, în special în perioadele de creştere şi stres psihic.

Republica BIO vine cu soluţii simple, gata ambalate, perfecte pentru gustările dintre ore şi micul dejun.

”Credem cu tărie că fiecare mămică din România are dreptul de a putea să-i cumpere copilului produse bio fără să facă un efort financiar. Asta gândim şi tot ce facem zilnic ne conduce către acest scop. Avem adaosuri mici, iar peste 30% dintre clienţi ne spun că preţurile sunt foarte bune.  Astăzi, părinţii vor să fie din ce în ce mai informaţi. Întreabă despre provenienţa produselor bio şi despre certificatori, despre produsele bio, caută să vadă dacă preţul e rezonabil şi cât de sigură este sursa de producţie. Mulţi dintre ei au îndoieli legate de toate aceste aspecte. Dar situaţia se schimbă extrem de rapid. Românii VOR să nu mai îndoape copiii cu produse toxice,  românii CAUTĂ surse în care să aibă încredere, românii CITESC despre alimentaţie şi despre ce le poate face rău. Este un început splendind al pieţei de BIO şi este o onoare pentru noi să contribuim la creşterea consumului de bio la români”, explică Ciprian Stancu, fondatorul Republica BIO.

Insă nu toţi părinţii sunt încă conştienţi de efectele pe care le au pesticidele, insecticidele, fungicidele, fertilizatoarele şi stimulentele de creştere care se regăsesc în hrană şi care pătrund în corp, odată cu legumele şi fructele prin care avem impresia că ne asigurăm o alimentaţie sănătoasă. Un experiment recent, realizat la cererea lanţului de aprozare Coop din Suedia, scoate la iveală acest aport chimic al alimentelor cu ingrediente provenite din agricultura convenţională. O familie suedeză obişnuită a consumat timp de două săptămâni numai produse ecologice. Dacă în urma primelor analize a reieşit o cantitate impresionantă de susbstanţe chimice în organism, după cele două săptămâni acestea au dispărut complet din corp.

Ce ar trebui să nu lipsească din alimentaţia celui mic?

Pentru copii totul este o joacă, de aceea, dacă mesele zilnice nu sunt suficient de atractive, atât vizual, cât şi olfactiv, vor refuza orice schimbare în alimentaţia lor. Este important de asemenea să se evite cât mai mult unilateralitatea, iar primul pas este de a învăţa copilul să mănânce sănătos. Cine serveşte aceeaşi mâncare în fiecare zi, nu poate oferi celor dragi doza zilnică recomandată de 15% proteine, 30% grăsimi, 55% carbohidraţi sănătoşi, vitamine esentiale, fibre, substanţe din plantele nutritive, minerale şi oligoelemente.

De asemenea, este important ca regimul alimentar zilnic al celui mic să includă cel puţin două gustări, care să le asigure copiilor necesarul de energie şi nutrienţi pentru întreaga zi. Copiii au o rată metabolică mult mai mare decât a unui adult şi consumă energia mai repede, consum care de cele mai multe ori nu este echivalat în timpul meselor principale şi face necesară includerea în alimentaţia lor a gustărilor dintre mese.

Micul dejun – obligatoriu în cazul şcolarilor şi preşcolarilor

Parinţi, nu uitaţi că pacheţelul de la şcoală este doar o gustare, nu poate ţine loc de mic dejun sau de prânz. Copilul trebuie să mănânce trei mese principale şi una sau două gustări zilnic.

Un mic dejun hrănitor îl reprezintă cerealele bio, chiar fără gluten, cu lapte vegetal din migdale, orez sau cocos. Mulţi copii dezvoltă, fără ca părinţii să bănuiască, intoleranţă la lactoză. Gustul laptelui vegetal este mai bun decât cel al laptelui de vacă, mai ales în combinaţie cu cerealele. O altă variantă include celebrul pahar cu lapte şi cacao degresată bio sau pudră de carob, un înlocuitor pentru cacao, un foarte bun antioxidant, potrivit mai ales pentru cei mici, nefiind la fel de iritabil precum cacaua.  Acesta ar putea  fi completat de o felie de pâine neagră sau cu seminţe, tartinată cu ulei de cocos bio, care contine antioxidanţi naturali, vitaminele A, C si E, vitamina K, Fier şi Calciu şi ajută la creşterea imunităţii.  Se pot de asemenea folosi şi alte creme tartinabile cum ar fi untul de arahide, de cacao natural sau crema de macadamia sau pateuri vegetale. 

Pacheţelul de şcoală sau grădiniţă

Părinţii ar trebui în primul rând să ţină cont de faptul că pauza nu durează mai mult de 10-15 minute, iar cantitatea de alimente trebuie să fie proporţională cu timpul necesar ingerării ei.

De asemenea, hidratarea nu ar trebui neglijată, apa plată sau apa de cocos, neacidulate şi neîndulcite sunt perfecte pentru pauză.

Atunci când copilul vrea chipsuri sau ceva de „ronţăit”, îl putem „păcăli” cu nişte nuci, alune, migdale, stafide sau curmale, care sunt nişte gustări sănătoase şi care dau multă energie şi sunt şi hrană pentru creier. O altă variantă de dulce natural, fără zahăr, sunt pireurile de fructe. Acestea înlocuiesc pofta de dulce şi sunt mult mai hrănitoare, aducând beneficiile unui fruct natural.

De câteva ori pe săptămână puteţi alege pentru copii batoanele vegane din fructe şi seminţe uscate, câteva bucăţele de ciocolată bio sau biscuiţi bio. 

Urmărește CSID.ro pe Google News