ADEVĂRAT sau FALS despre GRĂSIMI!

Ce presupune o alimentaţie săracă în grăsimi?
  • Publicat:
ADEVĂRAT sau FALS despre GRĂSIMI!

Dieta cu un conţinut redus de grăsime este piesa de rezistenţă în tratamentul persoanelor cu boli cardiovasculare sau dislipidemii (colesterol şi trigliceride crescute), dar este şi cea mai bună cale prin care poate fi menţinută starea de sănătate.

Corpul nostru are nevoie de o cantitate minimă de grăsime pentru a funcţiona la parametrii maximi, însă este nevoie să ştii care sunt grăsimile “bune” (nesaturate, bogate în acizi esenţiali) şi să reduce la minim cosumul de grăsimi saturate şi acizi graşi “trans”.

Alegerea corectă a cantităţii şi calităţii grăsimilor din alimentaţie poate satisface atât plăcerea gustativă, cât şi nevoile energetice şi nutritive ale organismului.

După ce ai identificat ce tip de grăsime conţine fiecare aliment, trebuie să redefineşti dimensiunile corecte ale unei porţii. Lipidele au o densitate energetică mare (calorii multe într-un volum mic) şi fiecare înghiţitură, chiar dacă nu pare, poate să conţină zeci de calorii.

Produsele bogate în grăsime pot face parte din dieta zilnică dar în cantitate redusă, care să corespundă necesarului zilnic al persoanei respective (greutate corporală şi grad de activitate fizică).

Excepţie fac peştele gras al cărui consum trebuie încurajat, deoarece acizii graşi esenţiali omega-3 pe care îi conţine au o importanţă capitală în funcţionarea organismului.

ADEVĂRAT sau FALS despre grăsimi

Merele luptă împotriva colesterolului – ADEVĂRAT

Pectina, fibra solubilă prezentă în mere, pere şi gutui scade absorbţia intestinală a colesterolului. Consumul a două fructe pe zi este un obicei sănătos datorită aportului de minerale, vitamine, fibre şi fitonutrienţi.

Carnea nu creşte colesterolul – ADEVĂRAT

Cu condiţia să fie cât mai slabă (muşchi, pulpă) şi să fie gătită fără adaos de grăsime. Slănina de la carnea de porc şi vită, precum şi pielea de la pui şi curcan sunt uşor de îndepărtat. Evită carnea împănată, tocăturile, pastele de carne şi organele (ficat, creier, rinichi) care au un conţinut crescut de colesterol.

Oul creşte colesterolul – DA şi NU

Colesterolul din sânge este fabricat de organism (75%) şi doar o mică parte (25%) vine din alimentaţie. Chiar dacă gălbenuşul de ou conţine mult colesterol, acesta va ridica probleme doar persoanelor care au deja hipercolesteromie. Pentru cei sănătoşi oul este un aliment de bază, recomandat în dietă de 3-4 ori pe săptămână.

Ciocolata creşte colesterolul – FALS

Ciocolata conţine acizi graşi saturaţi (62%), dar o mare parte a lor sunt reprezentaţi de acidul stearic care după digestie se transformă în acid oleic (mononesaturat), neutru faţă de colesterolul din sânge. Restul de 38% sunt acizi graşi mono- şi polinesaturaţi, fără impact asupra colesterolului. În plus, untul de cacao creşte fracţia protectoare HDL-colesterol. Polifenolii din ciocolată au acţiune vasodilatatoare, hipotensoare şi protectoare cardiovasculară. Doar consumul excesiv de ciocolată, adăugat unei alimentaţii hipercalorice bogate în grăsimi, poate participa indirect la creşterea colesterolului sangvin.

Untul e mai puţin sănătos decât uleiul – FALS

Untul este grăsimea naturală din lapte şi una dintre puţinele surse de vitamine liposolubile A şi D cu biodisponibilitate crescută. Conţine grăsimi saturate, dar şi mononesaturate, iar cantitatea de colesterol din unt (250mg/100g) este similară cu cea din ou (220mg). Untul are 758 calorii/100g, spre deosebire de ulei care conţine 900 calorii/100g. Uleiul nu are colesterol şi e bogat în vitamina E, dar nu conţine vitaminele A şi D. Într-o dietă echilibrată trebuie să existe atât unt, cât şi ulei, ambele în cantităţi REDUSE.

Dulciurile şi fructele cresc trigliceridele din sânge – ADEVĂRAT

Alimentaţia bogată în glucide simple (zahăr, fructoza din fructe) şi în produse rafinate poate duce la creşterea trigliceridelor din sânge. Dulciurile şi fructele intră în categoria produselor tip desert, dulciurile trebuie consumate RAR, iar fructele cu moderaţie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult