Despre consumul de ouă părerile sunt împărţite de ani de zile. Unii spun că acestea afectează în mod negativ sănătatea, în timp ce alţii consideră ouăle superalimente, datorită numeroaselor substanţe nutritive, mai ales că unele dintre ele se găsesc rar în alte alimente. Nutriţionistul italian Gianluca Mech ne explică adevărul din spatele consumului de ouă.
„Ouăle sunt considerate superalimente din punctul de vedere al aminoacizilor esenţiali pe care îi conţin. Aminoacizii esenţiali sunt cei pe care organismul nostru nu îi poate produce singur, astfel că e nevoie să îi obţinem prin alimentaţie. Din acest motiv, ouăle au o valoare biologică foarte mare.
În plus faţă de aceşti aminoacizi esenţiali, ele mai conţin:
Ei bine, în ciuda faptului că sunt atât de bogate în aminoacizi, vitamine şi antioxidanţi, trebuie să ţinem cont de faptul că ouăle trebuie consumate cu măsură.
„Cu toate acestea, este indicat să nu consumi mai mult de patru sau cinci ouă pe săptămână. Iar pentru sportivi, maximul urcă la 6-7 ouă pe săptămână”, recomandă specialistul.
Cu siguranţă există moduri mai sănătoase şi altele mai puţin sănătoase de pregătire a meselor ce conţin ouă.
„Ouăle se pot mânca fierte sau poşate. Le putem consuma ca atare, la micul dejun, sau le putem adăuga în salate. E recomandat să evităm însă prăjirea lor în ulei. Putem, de asemenea, să optăm pentru o omletă de albuşuri”, explică nutriţionistul.
„Poţi consuma un ou la cină. Acesta este uşor de digerat şi oferă senzaţia de saţietate”, dezvăluie Gianluca Mech.