Cum functioneaza aceste regimuri alimentare?
Prin restrictionarea cantitatii de carbohidrati care intra in organism, se instaleaza o stare metabolica aparte. Ceea ce se intampla este ca trupul incepe sa arda propriile celule pentru a obtine energie. In mod normal, acesta ar fi sintetizat carbohidratii, principalul combustibil pentru functionarea coerenta a creierului, inimii si a altor organe. Persoana care prezinta aceasta faza metabolica specifica isi procura energia din arderea micilor fragmente de carbon, segmente rezultate din scindarea depozitelor de grasime. Senzatia care intervine este aceea de saturare, ceea ce inseamna ca tentatia de a manca in plus se va diminua simtitor. Cu toate acestea, starea metabolica astfel obtinuta poate cauza afectiuni de sanatate grave, cum ar fi colapsul renal.
Ca rezultat, organismul se transforma dintr-o masinarie de ars carbohidrati, intr-una care arde grasimi. Asa ca, in loc sa te bazezi pe combustibilul obtinut din sintetizarea carbohidratilor tipici pe care ii consumi, principala sursa vor deveni depozitele adipoase inestetice. Urmarea este sinuoasa, si anume pierderea in greutate.
Ce afectiuni implica aceste diete?
Printre cele mai intalnite urmari se afla:
* colapsul (blocaj) renal
Consumul prea multor proteine suprasolicita rinichii, putandu-i chiar bloca in unele cazuri.
* nivelul crescut de colesterol
Se stie ca majoritatea dietelor bazate pe consum intens de proteine (carne rosie, branzeturi, etc) sunt corelate de cresterea nivelului de colesterol din organism. Studiile au aratat ca situatia este cu atat mai complicata cu cat aceasta crestere implica si aparitia in timp a bolilor de inima si a unor tipuri de cancer.
* osteoporoza si pietrele la rinichi
Dietele pe baza de proteine sunt responsabile si de eliminarea unei cantitati nefiresti de calciu prin intermediul urinei. Odata u trecerea timpului, aceste diete pot spori sansele de instalare a osteoporozei si de formare de cumuli la nivelul rinichilor.
* cancerul
Unul dintre motivele pentru care dietele proteice cresc sansele de aparitie a cancerului este diminuarea cantitatii de carbohidrati ingerate; problema este ca odata cu diminuarea acesteia, organismul este privat si de vitamine,minerale, fibre si antioxidanti. Din acest motiv, este foarte important sa se completeze regimul alimentar cu nutrientii lipsa, prin consumul multor fructe, legume si alimente integrale. Iar asta nu doar pentru a corija excesul de proteine, ci si pentru a evita aparitia cancerului.
* faza metabolica tipica
Acesta se poate dovedi a fi extrem de periculoasa, mai ales in cazul persoanelor care sufera de afectiuni cronice sau de neajunsuri imunitare. Fragmentele de carbon care rezulta din faza amintita mai sus pot ajunge sa blocheze unele organe si chiar sisteme, periclitand in unele cazuri chiar si viata.
Sunt dietele proteice o alegere buna?
Teoriile cu privire la pierderea de greutate in acest fel, si anume cu ajutorul dietelor proteice, nu au fost atestate stiintific, deci raman neprobate. Cea mai mare temere a dieteticienilor din toata lumea este legata de privatiunea la care este supus organismul pe durata acestor regimuri, cauza care ar putea creste rata bolnavilor de inima. Iar ceea ce este si mai grav este ca dietele proteice nu incurajeaza consumul de fructe si legume, surse incontestabile si naturale de sanatate.
Expertii spun ca pentru a obtine rezultate semnificative este nevoie sa schimbi stilul de viata. In plus, trebuie sa iti completezi dieta cu alimente integrale, fructe si legume si sa urmezi un program regulat de miscare.
Inainte de a te decide sa urmezi o dieta proteica (si orice alta dieta) este necesar sa apelezi la consultul medicului de familie, care te poate indruma catre un specialist in domeniu.
Articol exclusiv online