„Adevărul este greu de digerat” este deviza ”Rotten”, seria documentară Netflix despre afacerile dubioase din spatele alimentelor pe care le consumi

  • Publicat:
  • Actualizat:
„Adevărul este greu de digerat” este deviza ”Rotten”, seria documentară Netflix despre afacerile dubioase din spatele alimentelor pe care le consumi

Seria documentară originală Netflix analizează originile alimentelor noastre cu un scepticism de obicei rezervat pentru producții cu crime adevărate și drame polițiste.

Episoadele explorează, printre altele, o afacere obscură cu usturoi care trece prin închisorile chinezești, misterul din spatele creșterii bruște a alergiilor alimentare în America și un scandal global numit Honeygate.

Firul comun al episoadelor precum „Codul este mort”, „Avocați, arme și miere” și „Respirația de usturoi” este explorarea modului în care lăcomia corporativă și corupția au schimbat efectiv natura și originile alimentelor consumate în America.

La fel cu orice documentar bine făcut și argumentat despre alimentația în secolul XXI, ideea este să te educe în privința alegerilor culinare mai sănătoase și mai responsabile. Și, bineînțeles, să nu ai încredere în nimeni — de parcă vizita la piață nu era deja complicată de numărarea carbohidraților, diferențierea între organic și natural și descifrarea nenumăratelor denumiri ale siropului de porumb.

”Rotten” te va face să deconstruiești suferința umană care a contribuit la producerea borcanului de pastă de usturoi deja existent în cămară sau să examinezi ce ai pus cu adevărat în ceaiul tău de dimineață, deoarece mierea nu mai este ceea ce a fost.

Episoadele de o oră sunt o combinație de reportaje originale, imagini filmate profesional și narațiuni personale captivante din America și din străinătate. Corporațiile, fermele mici, medicii, avocații, personalul forțelor de ordine și consumatorii sunt  intervievați, dar această serie nu este la fel de academică sau decisă să își înspăimânte publicul în mod intenționat.

Fiecare episod începe ca o versiune paranoică despre alimente a „Dosarelor X”: contraste puternice, muzică amenințătoare și grafice înfricoșătoare ale animalelor, produselor și valutei străine.

Dar elementele dramatice sunt acolo pentru a sublinia misiunea principală a ”Rotten”: expunerea efectelor practicilor corporative lacome asupra micilor afaceri, fermelor și consumatorilor neavizați.

Documentarul simpatizează atât cu toți cumpărătorii neinformați, cât și cu „toți consumatorii care știu multe în privința alimentelor”, aceștia din urmă fiind cei care își fac un scop din a cerceta originile alimentelor pe care le consumă. După cum subliniază ”Rotten”, însă, suntem cu toții jalnic de ignoranți în fața subterfugiilor corporative și a lacunelor guvernamentale. Dar cunoașterea este putere … și, poate, un borcan de miere de proveniență locală.

Sursă foto: Netflix

CITEȘTE ȘI: ”Poisoned: The Dirty Truth About Your Food” (NETFLIX) – Ce poți face atunci când mâncarea te otrăvește?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian