Afinele sunt super fructe, bogate în antioxidanți. Acestea au numeroase proprietăți asupra organismului. Ele sunt văzute de ochiul uman ca fiind de culoare albastră, dar, de fapt, acestea sunt de un roșu aprins.
Un studiu publicat recent în revista Science Advances dezvăluie secretul asupra culorii afinelor. Cercetătorii au descoperit că acest fenomen este rezultatul unor nanostructuri. Acestea împrăștie lumina albastră și ultravioletă, determinând, astfel, o altă percepție vizuală decât cea reală.
Percepția vizuală este una puternică, iar ochii noștri văd culoarea din afine ca fiind una remarcabilă și rar întâlnită în natură. Deși mai există fructe albastre, precum strugurii, cantitatea de pigmenți albaștri este relativ mică, la fel ca și în cazul afinelor. În schimb, structurile nano din stratul ceros al afinelor reușesc să creeze propriul albastru, chiar dacă pigmenții lor ar trebui să ofere o nuanță de roșu închis.
Un alt aspect interesant în ceea ce privește culoarea afinelor, o reprezintă percepția vizuală a păsărilor. Acestea sunt capabile să vadă în spectrul ultraviolet, drept pentru care ar putea percepe afinele ca fiind fosforescente, datorită albastrului lor ultraviolet.
Cercetările nu se opresc, însă, aici. Oamenii de știință susțin că înțelegerea profundă a structurilor ceroase ar putea conduce la noi aplicații practice. De exemplu, posibilitatea de a recrea efectul de culoare în laborator ar putea conduce la inovații în industria plasticului sau a machiajului, oferind o alternativă non-invazivă și durabilă pentru colorare.
Sursă: https://www.sciencenews.org/article/blueberry-blue-color-nanostructure-wax-pigment
Sursă foto: Bukhta Yurii / Shutterstock