O masa de Sarbatori fara cozonac rar se intalneste in familiile de romani, indiferent de continentul in care se afla. Preferatul romanilor este cozonacul cu nuca si cacao.
Pe cat de dorit este de catre pofticiosi pe atat de criticat este de catre nutritionistii care nu reusesc sa-si convinga pacientii ca acest desert delicios INGRASA. O felie generoasa de cozonac cu nuca, stafide si lapte este mai calorica decat o friptura din piept de pui. Iata parerea prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi – expert in nutritie si directorul Institutului de Cercetari Alimentare despre acest desert.
In cartea „Revolutia in Bucatarie – reinvata sa gatesti sanatos”, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi analizeaza diverse preparate culinare traditionale romanesti si face recomandarile de rigoare. Printre ele si nelipsitul cozonac:
Este un dulce traditional pe care nu ma apuc acum sa-l comentez, mai ales ca se mananca (sau asa ar trebui) de maxim 2 ori pe an, si atunci cate o felie, maxim doua – per sarbatoare, nu per zi de sarbatoare, doar si Pastele si Craciunul tin cate 3 zile.
Specialistul in nutritie recomanda folosirea oualor de curte sau a celor ecologice (sunt marcate cu cifra zero) sau a celor industriale (sunt marcate cu cifra unu). Untul folosit este de preferat sa fie cel clarificat (ghee).
Sarea recomandata este cea marina nerafinata sau de mina.
Coaja de lamaie trebuie sa provina in mod obligatoriu de la fructe netratate cu agenti de conservare, de suprafata. In loc de esenta de rom (care este artificiala) se va utiliza rom de buna calitate. Nu se va utiliza zahar vanilinat, ci baton de vanilie sau zahar vanilat,
ne sfatuieste dr. Mencinicopschi.
De asemenea, este bine ca atunci cand vrem sa preparam un cozonac sa tinem cont si de urmatoarele: zaharul va fi inlocuit de sucanat, miezul de nuca trebuie sa fie extras din coaja in momentul folosirii (deci cumparati nuci in coaja), cacaoa trebuie sa fie de buna calitate.
Cozonacul are foarte multe calorii si de asemenea, o incarcatura glicemica ridicata, nefiind indicat supraponderalilor, obezilor. Suferinzii de diabet il vor consuma numai cu avizul medicului curant,
mai spune dr.Mencinicopschi.