Ai arsuri la stomac? 13 alimente de care să te ferești!

Iată o listă completă a alimentelor care dau arsuri la stomac. Ferește-te de ele dacă nu vrei să înrăutățești simptomele!
  • Publicat:
Ai arsuri la stomac? 13 alimente de care să te ferești!
Ai arsuri la stomac? 13 alimente de care să te ferești!

În anumite contexte, arsurile sunt binevenite, cum ar fi arsurile musculare pe care le simți atunci când faci sport și realizezi că faci ce trebuie. Dar dacă vorbim de arsurile la stomac, lucrurile nu mai stau la fel de bine. Boala de reflux gastroesofagian (GERD), este o afecțiune des întâlnită care vine la pachet cu simptome de durere în piept, dificultăți de respirație, eructații acide și o senzație de arsură în piept și gât. Acest lucru se întâmplă și din cauza anumitor alimente pe care le consumăm și care pot agrava simptomele. Iată o listă completă a alimentelor care dau arsuri la stomac.

Alimente care produc arsuri la stomac

Alimente prăjite

Sunt alimentele prăjite gustoase? Cu siguranță. Contribuie ele la producția de acid? Da, din nou. Deoarece sunt bogate în grăsimi, alimentele prăjite durează mult timp să fie digerate, ceea ce înseamnă că stomacul trebuie să folosească mult acid pentru a le descompune.

În plus, alimentele bogate în grăsimi determină organismul să elibereze săruri biliare și un hormon numit colecistokinină, care relaxează sfincterul esofagian inferior, permițând astfel ca mai mult acid să urce în esofag. Pentru mai puțin reflux, evită opțiunile prăjite precum puiul prăjit, cartofii prăjiți și sticks-urile de mozzarella.

Citricele

Încărcate cu potasiu, vitamina C și fibre, fructele citrice sunt minunate pentru sănătatea generală. Pentru GERD, însă, fructele citrice pot fi problematice. Sunt foarte acide, făcând stomacul să creeze exces de acid. Încearcă să elimini lămâile, lime-urile, portocalele și grapefruit-urile în timpul unui episod de reflux.

Ciocolata

Este puțin dezamăgitor, dar această delicatesă este un declanșator de reflux pentru mulți oameni. Nu pentru că ciocolata este acidă. În schimb, conține metilxantină, un compus care poate reduce presiunea în stomac. Din nou, relaxarea acestei porțiuni inferioare a esofagului înseamnă că acidul are mai multă libertate să urce.

Băuturi carbogazoase

Cu toții am avut un caz de eructații de la consumul de băuturi carbogazoase precum sucuri sau apă minerală. Dar dacă ai GERD, băuturile carbogazoase ar putea face mai mult decât să provoace niște eructații jenante. Carbonatarea lor duce la balonare, care pun mai multă presiune pe stomac. Mai multă presiune poate însemna mai multe scurgeri de acid.

Cafeaua

Și tu, cafea? Da, deși conținutul ridicat de cofeină te poate revigora este și un dezavantaj în ceea ce privește producția de acid. Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale recomandă persoanelor cu GERD să evite cafeaua și alte surse de cofeină. Din fericire, asta nu înseamnă că trebuie să renunți complet la cafea. Încearcă să treci la cafeaua decafeinizată.

Alcoolul

Alcoolul este o altă băutură declanșatoare pentru multe persoane cu GERD, deoarece poate relaxa și sfincterul esofagian inferior. Ia în considerare limitarea consumului de alcool, optând pentru mocktails sau bere și vin fără alcool.

Alimente picante

Fie că sunt ardei iuți, curry sau salsa, alimentele picante sunt probabil cele mai cunoscute declanșatoare de reflux. De fapt, conform unui studiu din 2020, alimentele picante au fost cel mai comun aliment declanșator într-un sondaj de 100 de pacienți cu GERD, cu 62% dintre aceștia, fiind declanșatorul principal. Dacă refluxul este o problemă, limitează alimentele picante și experimentează cu arome mai neutre precum ierburile proaspete.

Gustări ultra-procesate

Recent, știința a descoperit multiple dezavantaje ale alimentelor ultra-procesate, adică genul de alimente care include mulți aditivi, îndulcitori și coloranți artificiali. (Gândește-te la gustările ambalate pe care le-ai vedea într-un magazin). Deși nu există studii care să lege direct aceste alimente de reflux, cercetările au arătat că dietele bogate în grăsimi, sare și condimente (trei elemente pe care le vei găsi adesea în gustările ultra-procesate) sunt asociate cu un risc crescut de GERD.

Roșiile

Din păcate, un alt aliment sănătos care poate agrava producția de acid este roșia. Acizii malic și citric din roșii determină stomacul să producă mai mult acid, crescând probabilitatea refluxului. Pe lângă roșiile proaspete, alimentele pe bază de roșii precum ketchup-ul, roșiile conservate și sosul de spaghetti pot toate să înrăutățească simptomele GERD.

Ceaiul de mentă

Ceaiul de mentă este cunoscut ca un digestiv după masă, deoarece conține compuși care ajută la relaxarea intestinelor. Dar, în acest caz, poate face acest lucru puțin prea bine. Ceaiul de mentă poate agrava refluxul acid, deoarece poate relaxa stomacul într-o stare care permite acidului să intre în esofag. Încearcă ceaiul de mușețel sau ghimbir dacă dorești ceva cald pentru a-ți liniști stomacul după mese.

Sucurile

La fel cum citricele și roșiile sunt susceptibile să stimuleze producția de acid, și sucurile lor o fac. Versiunile stoarse ale acestor fructe păstrează aceleași proprietăți ca și forma lor integrală. Sucurile acide de portocale, suc de roșii sau suc de grapefruit ar putea face ca ziua ta să înceapă într-o notă acră.

Carne grasă

Orice aliment bogat în grăsimi necesită mult timp pentru a fi digerat, determinând sistemul tău digestiv să lucreze mai greu și să producă mai mult acid. Asta include carnea grasă precum coastele, puiul cu piele sau carnea de vită. Îndepărtarea grăsimii vizibile din carne înainte de gătit sau pur și simplu optarea pentru variante mai slabe precum puiul fără piele, pieptul de curcan sau mușchiul de vită, poate reduce disconfortul potențial.

Pizza

Oricât de delicioasă ar fi, pizza poate fi o amenințare triplă pentru GERD, cu sosul ei de roșii acid, toppingurile de carne grasă și crusta sărată. În loc să comanzi o pizza de la un lanț, fă o pizza mai prietenoasă cu stomacul acasă, cu o crustă cu conținut scăzut de sodiu, sos alb sau ulei de măsline și topping-uri de proteine slabe.

Foto: shutterstock

Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6702398/
  • https://www.asge.org/docs/default-source/about-asge/newsroom/doc-gerd_infographic_final.pdf
  • https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-adults/eating-diet-nutrition
  • https://link.springer.com/article/10.1007/s10620-020-06414-z
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8747955/
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult