România este o țară care produce o varietate impresionantă de legume și fructe. Asta ca să nu mai vorbim despre legumele și fructele care vin din importuri. Cu toate acestea, consumul de fructe și legume este scăzut. Și consecințele se văd. Printre ele afecțiuni de tipul hipertensiune arterială. Am aflat de ce este important să avem zilnic în alimentație legume și fructe și în ce cantități.
”România și alte 3 țări europene – Cehia, Letonia, Luxemburg – au cea mai mare proporție de cetățeni care mănâncă ZERO porții de fructe și legume în fiecare zi, potrivit unui raport OECD cu privire la regimul de viață al cetățenilor din diverse țări” explică dr. dr. Ana-Maria Vintilă, medic primar cardiolog, Șef de lucrări la UMF Carol Davila și Președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.
Este o veste îngrijorătoare pentru că fructele și legumele sunt un ajutor esențial în prevenirea bolilor cardiovasculare și un aliat cheie al tratamentului antihipertensiv. ”Fructele și legumele conțin potasiu, un mineral care este esențial pentru buna funcționare a organismului și ajută la scăderea tensiunii arteriale. Consumul de fructe și legume contracarează direct efectul sării, care conține sodiu și crește tensiunea arterială” a mai completat medicul cardiolog.
Pentru a menține tensiunea arterială sub control, ar trebui să mănânci cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi. ”O porție este de 80 g, adică aproximativ o mână sau iată câteva sugestii: un castron mic de salată, trei linguri pline de legume, trei linguri pline de leguminoase, cum ar fi năut, linte sau fasole, un fruct de mărime medie, de exemplu, unul măr, portocală, pere sau banană, două fructe mai mici, de exemplu prune, caise, o felie dintr-un fruct mare, cum ar fi pepene, ananas sau mango, două până la trei linguri de fructe de pădure sau struguri, un pahar (150 ml) de fructe sau suc de legume, o lingură de fructe uscate” a mai precizat dr. Ana-Maria Vintilă.