Una dintre afecțiunile cu care se confruntă mulți români este hipertensiunea arterială. În multe cazuri, acestă afecțiune nu este încă diagnosticată. Măsurarea corectă și regulată a valorilor tensiunii arteriale este importantă. În cazul pacienților hipertensivi se impune tratament medicamentos dar și o dietă specială. Acestea sunt completate de un stil de viață echilibrat: odihnă suficientă, mișcare, timp în natură. Despre regimul alimentar care se impune pacienților cu hipertensiune arterială am stat de vorbă cu dr. Ana-Maria Vintilă, Medic primar cardiologie, Spitalul Clinic Colțea, Președinte Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială, din cadrul Societății Române de Cardiologie.
CSÎD: Cum știm că o am putea avea hipertensiune arterială, mai ales că în multe cazuri nu există simptome specifice?
Dr. Ana-Maria Vintilă: Vorbim despre hipertensiune arterială atunci când valorile tensionale măsurate sunt egale cu sau depășesc 140/90 mmHg. Valori considerate normale sunt de până la 129 mmHg TAS și respectiv până la 84 mmHg TAD. Între 130-139 și 85-89 mmHg se consideră tensiune arterială normal-înaltă și reprezintă un semnal de alarmă pentru apariția în viitor a hipertensiunii arteriale. Atenție însă, vorbim despre tensiunea arterială măsurată în repaus, respectând rigorile de măsurare. La efort, este normal ca tensiunea arterială să crească pentru ca organismul să facă față solicitării respective.
CSÎD: Ce este de făcut pentru a ține hipertensiunea arterială sub control?
Dr. Ana-Maria Vintilă: Măsurile de stil de viață contribuie esențial atât la prevenirea apariției hipertensiunii arteriale cât și la menținerea sub control a valorilor tensionale, în completarea tratamentului antihipertensiv prescris odată ce afecțiunea și-a făcut apariția.
CSÎD: Ce dietă sau regim alimentar se impune la pacienții cu hipertensiue arterială?
Dr. Ana-Maria Vintilă: Creșterea consumului de fructe și legume favorizează efectul hipotensiv al medicamentelor iar una din cele mai eficiente diete este cea mediteraneeană. Populația din zona Italiei, Greciei, Spaniei, din Sudul Franței, este mai sănătoasă din punct de vedere cardiovascular și astfel s-au descoperit și documentat beneficiile bucătăriei specifice acestor regiuni. Sănătoasă și delicioasă în același timp, această dietă a devenit foarte populară. Nu este nici greu de adoptat pentru că nu este neapărat un regim cu restricții ci un stil alimentar bazat pe moderație, diversitate, care implică un consum ridicat de fructe și legume, grăsimi bune cum este uleiul de pește și cel de măsline, fructele de mare, carnea albă, nucile.
CSÎD: Unii dintre pacienții cu hipertensiune arterială mănâncă sărat… Ce este de făcut?
Dr. Ana-Maria Vintilă: Mai trebuie apoi să știm că pentru sănătatea cardiovasculară trebuie să reducem aportul de sare; să nu ne obișnuim cu un gust sărat, încă din copilărie. În bucătăria românească de astăzi se consumă zilnic și 20g de sare, peste limita recomandată de 3,5-5g. Excesul de sare are ca efect negativ reținerea lichidelor în țesuturi și, astfel, creșterea presiunii în vasele de sânge. În plus, aportul crescut de sare poate sta la baza rezistenței la tratament a hipertensiunii arteriale.