Multe persoane se bazeză pe voință și pe motivație atunci când urmează un plan de alimentație echilibrată sau un plan de alimentație restrictivă specifică unui regim de slăbire. Doar că fără crearea unui mediu propice respectării planului alimentar, motivația nu este suficientă pe termen lung. Și pentru că în cârca motivației se pune succesul unei cure de slăbire, la prima abatere (absolut normală, de altfel) de la regula regimului, se instalează dezamăgirea uriașă, iar persoana este la un pas spre a termina jumătate din ceea ce are în frigider cât ai zice dietă… Lanțul slăbiciunilor continuă…
Așadar ce trebuie să știi când vrei să mănânci sănătos și în acord cu corpul tău… ești ca la maraton, deci nu epuiza toată energia și entuziasmul la început și la prima abatere, vei ceda nervos și vei relua vechile obiceiuri.
Este normal să ai pofte și să calci strâmb atunci când ești la dietă. În loc să te învinovățești și să te descurajezi, analizează din ce cauză au apărut aceste pofte. Ai dormit destul? Te-ai hidratat suficient? Regimul pe care îl urmezi este perfect echilibrat? Notează observațiile și mergi înainte. De altfel, îți poți îngădui ca o dată la câteva zile să guști și din alimentele care îți fac poftă.
Doar mâncare suficientă nu este de ajuns ca să te simți bine în pielea ta. Caută să faci regulat un tip de mișcare care îți place (poate fi chiar și mersul pe jos în ritm alert, dans)
Dormi suficient. 8 ore pe noapte ajută să îți refaci necesarul de energie. De asemenea, dacă dormi suficient, vei observa că poți ține sub control poftele de dulce.
Ce bei? Este la fel de important ca și ceea ce mânânci. O regulă de aur spune că trebuie să consumi 1 litru de apă pentru fiecare 25 de kilograme ale corpului. Nu consuma băuturi calorice, sucuri carbogazoase. Apă cu lămâie, ceaiuri diuretice neîndulcite, supe sunt oricând bine venite.