Ai renunțat la carne și lactate, dar nu slăbești? 4 motive pentru care dieta vegetariană nu dă rezultate

Multe persoane asociază dieta vegetariană cu silueta perfectă. Cu toate acestea, există şi persoane care, deşi urmează un regim alimentar fără produse de origine animală, se îngraşă şi nu reuşesc să slăbească. Află motivele!
  • Publicat:
Ai renunțat la carne și lactate, dar nu slăbești? 4 motive pentru care dieta vegetariană nu dă rezultate
Foto: Shutterstock

Multe persoane asociază dieta vegetariană cu silueta perfectă. Iar ştiinţa le dă dreptate: potrivit unui studiu al specialiştilor de la Universitatea Oxfod pe 40.000 de adulţi, consumatorii de carne roşie au un indice de masă corporală mult mai ridicat decât vegetarienii.

Cu toate acestea, există şi persoane care, deşi urmează un regim alimentar fără produse de origine animală, se îngraşă şi nu reuşesc să slăbească.

Iată 4 motive pentru care dieta vegetariană nu dă rezultate sau, mai rău, poate duce la îngrășare!

Porţii foarte mari de mâncare, fie ea şi sănătoasă

Alimentele sănătoase – legume, fructe, cereale integrale, nuci, seminţe, avocado – au capacitatea de a asigura organismului fibre, vitamine, minerale şi grăsimi de calitate, substanţe nutritive care conferă saţietate şi menţin buna funcţionare a tuturor organelor. Dar trebuie consumate cu moderaţie, chiar dacă nu au la fel de multe calorii precum carnea şi alte produse de origine animală, cum ar fi lactatele.

De exemplu, este contraindicat să mănânci o pungă întreagă de caju de 200 de grame, ca gustare, între mese, la fel cum este nociv pentru greutatea ta să dai gata 2 kilograme de portocale sau banane.

Atenţie şi la produsele făinoase, precum pâinea, pastele sau biscuiţii, dar şi la cele foarte procesate, bogate în grăsimi vegetale şi zahăr!

Nu consumi destule proteine

Proteinele ajută la dezvoltarea şi menţinerea masei musculare, care, la rândul ei, stimulează metabolismul. Mai puţini muşchi înseamnă arderi mai lente! Mulţi vegetarieni ştiu care sunt sursele vegetale bogate în proteine, dar nu şi cât ar trebui să consume precis.

Medicii recomandă cel puţin 60 de grame de proteine zilnic. Le găseşti în linte, fasole, mazăre, năut şi alte legume cu boabe.

Nu ai un program bine stabilit de mese

Să mănânci la ore fixe nu este deloc un moft, ci o necesitate! Corpul are nevoie constant de energie pentru a funcţiona corect, iar dacă sari peste mese, e foarte posibil să ai probleme cu greutatea, chiar dacă eşti urmezi un regim vegetarian.

Foarte multe persoane iau masa cea mai consistentă seara, după ce ajung acasă de la serviciu, iar aceasta este principala cauză pentru care se îngraşă.

O strategie câştigătoare este cea în care consumi mai multă mâncare în prima parte a zilei, lăsând loc seara unui preparat lejer, fără prea multe calorii, cum ar fi legumele sotate, supele sau spaghetele de dovleac.

Dieta vegetariană cu prea multe calorii lichide

Sucurile naturale, laptele de migdale, cafeaua, vinurile, berea etc. sunt băuturi care conţin multe calorii. Singurul lichid care nu îngraşă este apa sau ceaiul neîndulcit.

O singură doză de suc poate „ferici” vegetarianul convins cu aproape 300 de calorii, aşa că eforturile lui de a-şi menţine silueta vor fi fost în zadar când va consuma zilnic astfel de lichide.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”