Dan Zigmond, şeful diviziei Analytics a Facebook, nu mănâncă nimic între 6 seara şi 9 dimineaţa – obicei care l-a ajutat să slăbească, dar şi să aibă mai mult control asupra obiceiurilor sale alimentare.
Zigmond îşi începe dimineaţa cu bol de fulgi de ovăz cu iaurt grecesc şi merişoare uscate. Mai târziu, ia prânzul şi cina la cantina companiei. Colegii lui n-ar putea suspecta niciodată că Zigmond urmează o dietă foarte în vogă, postul intermitent, care presupune să nu mănânci nimic timp de 14 -15 ore sau chiar câteva zile.
“Mulţi dintre noi mănâncă la birou sau pe fugă. Este destul de greu să controlezi ce mănânci în zilele astea. Dar unul dintre lucrurile pe care le poate controla aproape oricine este ora la care mănânci”, observă Zigmond în timp ce respinge dietele extreme pe care prietenii lui le-au început şi le-au abandonat.
În 2014, Zigmond a lucrat pentru o perioadă scurtă de timp pentru un start-up din domeniul alimentar Hampton Creek, unde a fost înconjurat de experţi în domeniul alimentar, biologi şi bucătari. Aceştia discutau tot timpul despre alegerile lor alimentare şi despre ce implică un stil de viaţă sănătos.
La un moment dat, un studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Institutul de Studii Biologice Salk a ajuns pe biroul său. Studiul sugera că ora la care mănânci ar putea conta mai mult decât ceea ce mănânci. Cobaii cărora le-a fost restricţionată mâncarea la anumite ore ale zilei au slăbit faţă de cei care erau hrăniţi oricând.
Zigmond – care a lucrat şi pentru Microsoft, Google şi Youtube – şi-a amintit imediat de timpul petrecut într-un templu budist din Thailanda cu ani în urmă. Călugării budişti urmau o rutină asemănătoare. Aşa că s-a gândit să încerce şi el asta.
„Mi-a luat câteva săptămâni. Îmi amintesc că la sfârşitul fiecărei zilei, îi trimiteam un mesaj unui prieten cu orele la care am mâncat în acea zi. Dar, am ajuns destul de repede la această dietă în care nu mănânc nimic timp de 9 ore. Chiar îmi plăcea. M-am simţit mai bine aproape imediat. Şi am început să slăbesc.” Astfel, acesta a reuşit să slăbească aproape 10 kilograme în mai puţin de un an.
Zigmond, un budist practicant convins, spune că se trezeşte energizat şi că nu merge nicioadată la culcare flămând. Nu-şi aminteşte când a fost ultima data într-o aşa – zisă „comă alimentară”.
„Nu mănânc nimic în intervalul 6 pm – 9 am. Pentru unii oameni, acesta nu ar fi programul potrivit. Cel mai rău lucru pe care îl poţi face corpului tău este să mănânci la orice oră din zi şi din noapte”, spune Zigmond.
Susţinerea ştiinţifică din spatele postului intermitend este inconsistentă. Cele mai multe dintre studii folosesc rozătoare şi musculiţe de fructe ca subiecţi, în locul primatelor sau a oamenilor, subliniază jurnalul Scientific American. Cu toate acestea, postul intermintent a început să prindă printre anumiţi specialişti din Sillicon Valley care renunţă la mâncare pentru a-şi mări puterea de concentrare, productivitatea şi longevitatea.
Echipa de 8 persoane de la Nootrobox nu mănâncă nimic de luni până miercuri dimineaţă. Chiar au creat un grup – WeFast –în care invită şi alte persoane să ia parte la rutina lor în care ţin post timp de 36 de ore şi apoi iau micul dejun în fiecare miercuri. Poţi deveni membru al canalului lor Slack, care are momentan 1184 de membre. CEO Nootrobox, Geoffrey Woo, compară rezultatele postului cu experienţele călugărilor. “Mintea este deconectată de corp, mai puţin constrânsă. Începi să gândeşti mai clar, sa fii mai calm şi mai productiv.”