Albușul sau gălbenușul oului – care este mai sănătos. Albușul reprezintă 90% apă și 10% proteine. Ce conține gălbenușul

  • Publicat:
  • Actualizat:
Albușul sau gălbenușul oului - care este mai sănătos. Albușul reprezintă 90% apă și 10% proteine. Ce conține gălbenușul
Albușul sau gălbenușul ? Care este mai sănătos

Oricine este preocupat de nutriție s-a întrebat măcar o dată care este diferența, din punct de vedere nutrițional, între albușul și gălbenușul oului și care este, de fapt, mai sănătos. Răspunsul este că amândouă părțile își au locul într-o dietă sănătoasă, iar nutrienții oferiți din ambele componente se completează.

Colesterolul din gălbenușul oului

Mult timp s-a speculat că albușul este mai sănătos pentru că gălbenușul ar conține mai mult colesterol. Ultimele studii spun însă că acesta nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea noastră întrucât colesterolul din ouă nu pare să crească colesterolul din sânge, la fel ca alte alimente bogate în grăsimi trans.

Unul din motivele pentru care ouăle au fost asociate cu bolile de inimă ar putea fi faptul că deseori consumul lor este asociat cu alte alimente mai nesănătoase, cum sunt șunca de porc grasă și cârnații, sau cu modul de preparare, deseori acestea sunt prăjite în ulei.

Experții recomandă să consumăm cât mai puțin colesterol și să nu depășim 300 mg pe zi, pentru a evita riscul de boli cardiovascular. Un ou mare are în jur de 186 mg de colesterol – iar întreaga cantitate se găsește în gălbenuș. Dacă în dieta ta nu se regăsesc multe alimente cu colesterol, un ou pe zi ar putea fi o alegere sigură, potrivit studiilor.

Ce conține gălbenușul și ce conține albușul oului

Dincolo de colesterolul din gălbenușuri, partea galbenă a oului conține mulți nutrienți precum: calciu, fier, zinc, cupru, mangan, vitamina B6, acid folic, vitamina A, D, K și vitamina B12. De asemenea, gălbenușul conține în jur de 5 grame de grăsime.

Albușul oului presupune mai multă apă decât orice altceva. Acesta este format din 10% proteine și 90% apă, potrivit Real Simple. Atunci când te gândești la un ou întreg, trebuie să știi că majoritatea proteinelor vin din albuș. Acesta este o proteină completă, ceea ce înseamnă că în el se regăsesc toți cei 9 aminoacizi esențiali.

Oul, ca sursă de proteine

Dacă mănânci ouă pentru a-i oferi organismului tău cât mai multe proteine, o idee bună este să consumi doar albușul ouălor și să nu depășești un gălbenuș pe zi, dacă te preocupă colesterolul din compoziția acestora. Specialiștii spun că ideal ar fi să consumi 7 gălbenușuri pe săptămână, în timp ce numărul albușurilor unui ou pot depăși acest număr. La fel de important este ca acestea să fie parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă. Recomandările diferă însă în cazul persoanelor cu boli metabolice, precum diabetul. Este bine ca acestea să scadă consumul de ouă, după sfatul medicului.

Cele mai sănătoase moduri de a prepara ouăle sunt prin fierbere sau prăjirea acestora în tigăi non-aderente și fără ulei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult