Cauți de multă vreme o dietă care să ți se potrivească deși ești conștient că ai nevoie de un stil de viață sănătos care să te ajute să îți menții o greutate optimă. Dar fiecare schimbare majoră începe cu un pas mic, așa că îți spunem care sunt câteva dintre cele mai populare diete și ce avantaje și dezavantaje are fiecare, pentru a alege în cunoștință de cauză.
Acest model alimentar îl imită pe cel tradițional al țărilor nordice (Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda și Islanda) și are o puternică orientare către sustenabilitate. Este bogat în alimente de origine vegetală, cereale integrale (cum ar fi orzul, ovăzul și secara), fasole, năut, linte și ulei de rapiță, cu unele cantități de carne slabă și pește incluse ocazional.
Nu există multe dovezi științifice care să susțină dieta nordică (încă), deoarece este o zonă relativ nouă de cercetare în nutriție. Dar există unele dovezi că aceasta poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate contribui la pierderea în greutate. Cu o abundență de alimente de origine vegetală bogate în fibre în meniu, această dietă merită testată.
Noom este un curs online cu accent pe schimbarea comportamentului. Programul îți permite să îți înregistrezi mesele și să îți urmărești activitatea și oferă feedback personalizat pentru a te ajuta să îți construiești obiceiuri sănătoase… pentru totdeauna. Promite să te ajute să pierzi în greutate și să îți îmbunătățești nivelul de fitness, iar rezultatele sunt destul de promițătoare.
Cercetările de la Universitatea din Sydney au clasat Noom ca fiind cea mai bună aplicație de pierdere în greutate. În același studiu, aplicația a ocupat, de asemenea, poziția numărul unu pentru exactitatea științifică și a avut al doilea cel mai bun scor când a venit vorba de tehnici de schimbare a comportamentului. Dacă ești în căutarea unei soluții bazate pe tehnologie pentru a-ți îmbunătăți starea de bine, Noom pare ceea ce trebuie.
„Vegetarianism flexibil” este o modalitate de a mânca în mare parte bazată pe plante, cu porții ocazionale de carne și de pește. Acesta se bazează pe produsele proaspete, cerealele integrale și leguminoasele (cum ar fi fasolea, năutul și lintea), dar nu elimină complet alimentele de origine animală din meniu – ideea este că doar încerci să le reduci. O zi tipică ar putea include fasole fiartă la micul dejun, o salată cu tofu la prânz și o porție mare de legume la cuptor cu o bucată de somon la grătar pentru cină.
Cercetările sugerează că dieta flexitariană este una excelentă de urmat. Aceasta poate îmbunătăți sănătatea metabolică, poate reduce tensiunea arterială și chiar poate reduce riscul de diabet. Ar putea fi un lucru bun și pentru talia ta, cu mai multe studii care asociază dieta flexitariană cu pierderea în greutate. Un bonus suplimentar este că, dacă te vei concentra pe o dietă bazată în mare parte pe plante, vei crește aportul de fibre – vești bune pentru sănătatea intestinelor. În plus, flexitarianismul nu este extrem de restrictiv, ceea ce înseamnă că este mai probabil să te ții de el pe termen lung.
Dieta alcalină se bazează pe ideea că anumite alimente cresc aciditatea sângelui, în timp ce altele au un efect alcalin. Cei care au adoptat-o pretind că nivelul de aciditate al sângelui tău îți mărește șansele să iei în greutate și să experimentezi inflamația. Vinovații pentru o aciditate crescută a sângelui includ alimentele de origine animală precum carnea roșie, puiul și peștele, precum și ciocolata, grâul și alcoolul.
Deși pare o idee bună, știința pur și simplu nu a adus dovezi în favoarea acesteia. În timp ce este adevărat că alimentele pot influența aciditatea urinei tale, acest lucru nu se corelează cu schimbările în aciditatea sângelui. Corpul uman are propriile sale controale extrem de stricte asupra acidității sângelui, deoarece schimbările minore pot fi letale. Cu toate acestea, dieta alcalină te încurajează să crești consumul de fructe și legume, ceea ce este întotdeauna un lucru bun.
Ce obții când combini modelele alimentare Paleo și vegan? Dieta Pegan! Imaginează-ți: ouă amestecate cu legume pentru micul dejun, salată de ton pentru prânz și carne slabă cu trei legume pentru cină, plus o mână de nuci și semințe pentru gustare pe tot parcursul zilei.
Cu accentul pus pe fructe și legume, grăsimi sănătoase și o combinație de proteine vegetale și animale, precum și un obiectiv de a reduce consumul de alimente procesate, dieta Pegan are multe de oferit. Dar limitează, de asemenea, alimentele pe bază de cereale, lactatele, fasolea, năutul și lintea – care sunt toate cruciale pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. În ansamblu, această dietă este prea restrictivă și taie inutil o serie de alimente benefice pentru sănătate.
Sursă foto: Shutterstock