Iti propunem un mic test:
ca sa fie ideala pentru silueta ta, mancarea trebuie sa fie a)
saraca in grasimi, b) fara zahar, c) condimentata. Rau ai facut
daca ai bifat doar primele doua optiuni! Nutritionistii spun ca
mancarea condimentata nu trebuie sa lipseasca dintr-o dieta.
Avantaje sa tot fie: condimentele stimuleaza metabolismul, ard
caloriile mai repede si pun pe fuga pofta de mancare. Sa intre in
scena aliatii tai picanti in lupta cu
kilogramele!
Chili
S-a strecurat in farfurii prin anul
7500 I.H. si de atunci a castigat „clienti” cata frunza, cata
iarba. Si pe buna dreptate! Ardeii iuti sunt bogati in vitaminele C, A, B si B6, plus
potasiu, magneziu si fier. Gustul iute este dat de substanta numita
capsaicina, care stimuleaza activitatea creierului si duce la
producerea endorfinei – responsabila de starea de bine.
Sa mananci chili seamana foarte mult cu o plimbare cu un
roller-coaster spun nutritionistii, si asta din cauza senzatiilor
extreme – acum iti ia gura foc, acum te simti cum nu se poate mai
bine. Sa ajungem si la ce te intereseaza mai mult, legatura
chili-silueta. Specialisii
spun ca, dintre toate condimentele, acesta ar inteti cel mai tare
metabolismul si prin urmare ar duce la arderea celor mai multe
calorii.
Piper
In India, a fost folosit ca medicament, dar si in calitate de
condiment din vremuri preistorice. Aparut in secolul V, volumul
„Syriac Book of Medicines” ridica in slavi piperul, despre care se
spunea ca face minuni in cazul constipatiei, diareei, durerilor de
urechi, cangrenelor, bolilor de inima, herniilor, indigestiilor,
insomniilor, bolilor de ficat si plamani, durerilor de masele,
precum si afectiunilor ochilor.
Nu exista insa dovezi stiintifice ca piperul este un remediu sigur
pentru aceste maladii. Insa cercetatorii il recomanda in cazul
balonarilor, spun ca activeaza digestia si stimuleaza
metabolismul, ajutand astfel la arderea grasimilor.
Usturoi
Are un CV impresionant: ajuta la scaderea colesterolului, reduce
riscul aparitiei bolilor de inima, lupta impotriva infectiilor si
ajuta la intarirea sistemului imunitar. Mai mult decat atat,
cercetatorii spun ca reduce riscul aparitiei cancerului la stomac,
esofag si colon. Louis Pasteur a pomenit pentru prima data despre
puterea usturoiului de a distruge bacteriile – inclusiv Helicobacter pylori,
responsabila cu aparitia ulcerului si a cancerului la stomac.
Specialistii spun ca usturoiul se pricepe de minune sa tina foamea
sub papuc – asta inseamna ca, daca la o masa ai consumat usturoi
din belsug, nu-ti va mai fi pofta de mancare pentru ceva timp.
Curry
O gramada de condimente si-au unit fortele si au alcatuit un
ingredient-minune. Compozitia clasica include curcuma, coriandru,
chimion, piper, cuisoare, cardamom, ghimbir, nucsoara, tamarin,
ardei iute. Si curry-ul, ca si celelalte condimente, a ajuns pe
masa cercetatorilor care de curand au anuntat ca acesta poate fi de
mare ajutor in lupta cu cancerul (mai precis cancerul de colon,
pancreas, de piele si leucemia).
Studiile au aratat ca extractul de tumeric (sau curcuma, inrudit cu
ghimbirul) actioneaza asupra celulelor canceroase si le impiedica
sa se inmulteasca. De asemenea, ar ajuta si in cazul bolilor de
rinichi, de ficat si in cel al maladiei Alzheimer. Si el pune
rapid metabolismul in miscare, de aici si caloriile care dispar una
cate una, cate una…
Citeste si Retetele traditionale trezesc
amintiri