Grăsimea viscerală, cunoscută și sub denumirea de grăsime abdominală sau grăsimea de pe burtă, nu este precum grăsimea „normală” de pe corp. Prin însăși localizarea sa, este mai periculoasă decât grăsimea care se acumulează pe alte zone ale corpului (cum ar fi fesele sau coapsele). Nu doar că o talie mare este asociată cu o serie de afecțiuni grave, precum bolile de inimă și diabetul, dar cercetări recente arată că nivelurile ridicate de grăsime viscerală sunt legate de proteine cerebrale considerate „marcatori” ai bolii Alzheimer.
„Persoanele cu exces de grăsime viscerală au prezentat, de asemenea, dovezi ale unei rezistențe mai mari la insulină și niveluri mai scăzute de HDL (colesterol bun), ambele putând fi legate într-un fel de acumularea de amiloid cerebral. Având în vedere vârsta medie a participanților (50 de ani), cercetătorii au sugerat că excesul de grăsime viscerală ar putea fi un semnal al unui risc crescut de Alzheimer înainte de apariția simptomelor”, explică Harvard Health.
Prin pierderea a 5% până la 10% din greutatea corporală, poți îmbunătăți tensiunea arterială, nivelul glicemiei, colesterolul, mobilitatea, funcția sexuală și multe altele. O dietă sănătoasă este unul dintre cei mai importanți factori de stil de viață care influențează grăsimea abdominală, în special o dietă bogată în proteine, care ajută la construirea masei musculare în timp ce arde grăsimile. Iată cinci surse de proteine pe care să le incluzi în dieta ta pentru a combate grăsimea viscerală.
Fiecare ou conține aproape 7g de proteină. Un studiu publicat în Clinical Nutrition a constatat că persoanele care consumau cel puțin cinci ouă întregi pe săptămână aveau circumferințe ale taliei „semnificativ” mai mici, ceea ce face ca ouăle să fie un aliment ideal împotriva grăsimii viscerale.
Participanții care au raportat un consum ridicat de ouă (cinci sau mai multe ouă pe săptămână) au prezentat un indice de masă corporală mai mic, o circumferință mai redusă a taliei și o masă adipoasă totală mai scăzută, precum și un procent mai mare de masă corporală slabă comparativ cu cei care au consumat mai puțin de un ou pe săptămână. Această constatare este importantă dintr-o perspectivă de sănătate publică, sugerând că un consum mai mare de ouă (cinci sau mai multe pe săptămână) poate contribui la o compoziție corporală mai sănătoasă, în special datorită aportului ridicat de proteine.
100g de tofu conține 17,3g de proteine, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru vegani și vegetarieni. Este un aliment foarte nutritiv și, spre deosebire de sursele de proteine animale, cum ar fi carnea de vită, tofu nu conține colesterol.
Pe lângă faptul că este bogat în nutrienți esențiali și acizi grași omega-3, 100g de somon sălbatic conține aproximativ 25g de proteine. În sălbăticie, somonii se hrănesc cu pești mai mici, care sunt bogați în EPA și DHA, acizii grași omega-3 benefici și cu lanț lung. Somonul oferă, de asemenea, o senzație de sațietate prelungită, ceea ce este important pentru pierderea în greutate.
Carnea de vită de calitate este plină de nutrienți esențiali, precum fier, zinc, seleniu, potasiu și vitamine din complexul B, fiind o sursă excelentă de proteine. 100g de carne de vită conține aproximativ 28,7g de proteine, ceea ce o face extrem de valoroasă din punct de vedere nutrițional.
Atât curcanul, cât și puiul sunt surse excelente de proteine. 100g de piept de pui slab conține 32,1g de proteine, iar 100g de carne slabă de curcan conține 28g de proteine.
Foto: shutterstock