Alimente care accelerează procesul de îmbătrânire: cu ce să le înlocuieşti

Există numeroşi factori care accelerează procesul de îmbătrânire al pielii, de la expunerea la soare, până la alimentaţia proastă.
  • Publicat:
Alimente care accelerează procesul de îmbătrânire: cu ce să le înlocuieşti
FOTO: 123rf.com

Există numeroşi factori care accelerează procesul de îmbătrânire al pielii, de la expunerea la soare, până la alimentaţia necorespunzătoare. Produsele alimentare pe care le consumăm pot afecta aspectul pielii, iar primele semne de ale înaintării în vârstă apar atunci când proteinele sau grăsimile sunt combinate cu zahărul. Deşi nu putem controla acest aspect în proporţie de 100%, folosirea protecţiei solare şi dieta trebuie să devină o rutină ideală prin care să ne protejăm corpul, dar totodată şi să ajutăm pielea să se refacă.

Nu este deloc dificil să avem grijă de alimentaţia noastră chiar dacă la prima vedere aşa pare. Am pregătit pentru tine o listă a alimentelor care-ţi pot afecta sănătatea pielii şi pot înainta procesul de îmbătrânire, dar şi cu ce le poţi înlocui.

Înlocuieşte cartofii prăjiţi cu cartofii dulci

Ştim, ştim. Cartofii prăjiţi sunt delicioşi, dar nu fac altceva decât să înainteze procesul de îmbătrânire, atât din cauza cantităţii de ulei, cât şi a celei de sare, nu tocmai prietenoase cu pielea noastră. În general, alimentele prăjite în ulei la temperaturi înalte elimină radicali liberi care afectează pielea. Astfel, expunerea la radicalii liberi accelerează procesul de îmbătrânire, moleculele ADN fiind afectate, iar astfel pielea îşi pierde elasticitatea. Mai mult, prea multă sare în organism poate duce la deshidratare, ridurile devenind tot mai pronunţate. O alegere sănătoasă pot fi cartofii dulci la cuptor, care sunt bogaţi în cupru, ideal pentru încetinirea procesului de îmbătrânire datorită producţiei de colagen.

Înlocuieşte pâinea albă cu cea din grâu întreg

Atunci când integrăm în dietă carbohidraţi rafinaţi alături de proteine, nu doar accelerăm procesul de îmbătrânire, ci creăm şi o legătură cu bolile cronice. Alimentele cu un index glicemic ridicat, precum pâinea din făină albă, pot cayza inflamaţii la nivelul corpului acestea fiind în strânsă legătură cu procesul de îmbătrânire. Uită de pâinea tradiţională şi alege să consumi pâine din grâu întreg, fără zahăr adăugat. Aceasta conţine antioxidanţi, ideali pentru sănătatea pielii.

Înlocuieşte zahărul cu miere sau fructe

Zahărul este cel mai mare duşman al nostru, atât din punct de vedere al sănătăţii, cât şi a aspectului pielii. De multe ori auzim că prezenţa zahărului provoacă aspecte neplăcute asupra pielii, precum acnee şi deteriorarea producţiei de colagen. Atunci când nivelul de zahăr din corp este ridicat este simulat procesul de îmbătrânire. Mai mult, prezenţa soarelui chiar poate accelera acest proces. Aşa că, decât să mănânci o îngheţată pe plajă, mai bine consumi un fruct proaspăt. Sau, de ce nu, dacă pofta de dulce este mult prea mare, poţi opta pentru ciocolată neagră sau afine, care ajută la prevenirea pierderii de colagen.

Înlocuieşte margarina cu uleiul de măsline sau avocado

Studii mai vechi arată că persoanele care nu consumă margarină sau unt nu se confruntă cu atât de mutle probleme ale pielii sau riduri spre deosebire de cei care introduc aceste alimente în dietă. Oamenii de ştiinţă susţin că margarina este mai periculoasă chiar şi decât cantităţile moderate de unt, fiind bogată în uleiuri hidrogenate. Aceşti acizi graşi trans fac ca pielea să fie mai vulnerabilă la radiaţiile ultraviolete, ceea ce duce la afectarea colegenului şi elasticităţii. Înlocuieşte untul, margarina cu ulei de măsline sau avocado, care sunt două produse bogate în antioxidanţi anti-aging.

Consumă produse organice, nu procesate (carne, în special)

Hot dogi, pepperoni, bacon, cârnaţi, toate acestea sunt exemple ale alimentelor procesate care pot afecta aspectul pielii, deoarece sunt bogate în sodiu, grăsimi saturate şi sulfiţi care duc la deshidratarea pielii şi scăderea producţiei de colagen din cauza apariţiei inflamaţiilor. Înlocuieşte carnea procesată cu ouăle sau fasolea sau optează pentru carnea de pui şi curcan, alimente bogate în proteine şi aminoacizi esenţiali procesului natural de formare a colagenului.

Produse lactate

Probabil eşti puţin confuză în privinţa produselor lactate. Sunt sau nu bune? Oamenii de ştiinţă sunt în aceeaşi situaţie ca noi, iar asta pentru că unii au văzut schimbări pozitive la nivelul pielii odată ce au renunţat la produsele lactate, iar alţii nu au observat nicio diferenţă. Aceste schimbări apar de la o persoană la alta. Pentru unii, produsele lactate pot creşte nivelul inflamaţiilor din corp, care duce la stres oxidativ (principala cauză a îmbătrânirii premature). În schimb, dietele scăzute în produse lactate pot ajuta pielea odată expusă la razele soarelui să nu producă riduri. Ştim şi că produsele lactate sunt o sursă ideală de calciu, esenţial pentru sănptatea pielii, dar din fericire există alternative la fel de potrivite, printre care se numără seminţele, fasolea, migdalele şi verdeţurile.

Gândeşte-te de două ori înainte să bei sucuri carbogazoase şi cafea

Aceste două băuturi (delicioase în anumite situaţii) au mai mult de-a face cu somnul decât cu sănătatea pielii. Ambele conţin cofeină aşadar, pot afecta calitatea somnului. După cum bine ştim, lipsa somnului duce la primele semne ale bătrâneţii, care de se dezvoltă de la cearcăne şi pungi sub ochi, până la riduri şi linii fine. Înlocuieşte aceste băuturi cu laptele auriu, deoarece turmenicul, ingredientul principal, este bogat în antioxidanţi şi totodată este unul dintre cei mai puternici compuşi anti-aging.

Consumă alcool cu moderaţie

Alcoolul poate provoca o serie de probleme, în special asupra pielii, de la roşeaţă şi aspect umflat al feţei, până la pierderi mari de colagen şi apariţia ridurilor, toate acestea din cauza eliminării nutrienţilor din corp, a deshidratării şi nivelului de vitamina A, care sunt în strânsă legătură cu apariţia ridurilor. Vitamina A este foarte importantă în producerea noilor celule de colagen, asigurând elasticitatea pielii şi lipsa ridurilor. Dacă te întrebi ce înseamnă să consumi alcool moderat, ei bine, un pahar pe zi pentru femei şi două pentru bărbaţi. În tot acest timp, asigură-te că te hidratezi suficient.

Evită să găteşti la temperaturi prea mari

Anumite uleiuri polinesaturate sunt bogate în acizi graşi omega-6 (uleiul de porumb sau de floarea soarelui), care potr provoca inflamaţii la nivelul pielii şi pot duce la apriţia radicalilor liberi. Înlocuieşte aceste uleiuri cu uleiul de măsline- este bogat în antioxidanţi, vitamina E, fitosteroli şi reduce inflamaţiile.

Evită consumul galetelor de orez

Deşi par o gustare potrivită şi sănătoasă, galetele de orez nu sunt tocmai ideale pentru piele. Indicele glicemic este crescut, iar astfel apar dereglări ale glicemiei, accelerând procesul de îmbătrânire şi apariţia ridurilor. Dacă vrei să consumi o gustare sănătoasă alege să mănânci hummus alături de ardei roşu, la rândul său bogat în vitamina C, ideal pentru producţia de colagen.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult