Artrita, un grup de boli caracterizate prin inflamație ce provoacă durere, umflare, sensibilitate și căldură la nivelul articulațiilor, poate fi gestionată printr-o dietă antiinflamatorie. Deși aceste alimente nu sunt un remediu pentru artrită, includerea lor în dietă poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea sănătății generale a articulațiilor.
Pești precum somonul, macroul, sardinele și păstrăvul sunt bogați în acizi grași omega-3, care pot reduce durerile și rigiditatea articulațiilor la persoanele cu artrită. Se recomandă consumul a cel puțin două porții de pește gras pe săptămână, fiecare porție având între 85 și 120 de grame, pentru a obține o „doză bună” de acizi grași omega-3.
Culoarea galben intens a turmericului provine de la curcumină, un compus cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice. Nu există o recomandare zilnică specifică pentru turmeric, dar includerea acestuia în dietă (asociat cu piper negru pentru a-i crește absorbția) ca și condiment sau în preparate culinare în mod regulat poate fi benefică.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră o doză zilnică de 0 până la 3 miligrame per kilogram greutate corporală ca fiind acceptabilă.
Indiferent dacă preferi să-l adaugi în ceai sau să dai savoare mâncărurilor cu el, ghimbirul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii naturale care pot ajuta la ameliorarea durerii cauzate de artrită. Include între una și două lingurițe de ghimbir proaspăt sau pudră de ghimbir în mesele zilnice.
Fructele de pădure, inclusiv căpșunile și afinele, sunt pline de antioxidanți și compuși antiinflamatori. Aceste proprietăți pot ajuta la reducerea inflamației și stresului oxidativ din organism. Consumați cel puțin o cană de fructe de pădure pe zi ca parte a aportului de fructe. Aceasta oferă o sursă bună de antioxidanți.
Verdețurile precum spanacul, kale sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți care pot ajuta la combaterea inflamației. Adaugă o porție de verdețuri cu frunze în mesele zilnice, fie în salate, fie în smoothie-uri.
Foto: shutterstock
Sursă: express.co.uk