Sistemul osos este structura de baza ce sustine corpul uman. Oasele ofera un suport rigid tesuturilor moi ale corpului si formeaza parghii ce se misca cu ajutorul contractiilor musculare.
Asadar, functionarea noastra depinde intr-o mare masura de sanatatea oaselor. Iar cel mai bun mod de a o intretine, este o dieta corespunzatoare.
Prune uscate
Aceste fructe sunt bogate in cupru si bor, ce pot ajuta la prevenirea osteoporozei. Ele contin, de asemenea, o fibra numita inulina, care atunci cand sunt digerate de bacteriile intestinale, creeaza un mediu mai acid in tractul digestiv. In plus, faciliteaza absorbtia de calciu in organism.
Banane
Sportivii sunt familiarizati cu efectul calmant al bananelor ca rezultat al concentratiei mare de triptofan ce se gaseste in aceste fructe si care blocheaza serotonina. Insa realul lor beneficiu vine din continutul de potasiu, un electrolit ce ajuta la prevenirea pierderii calciului din organism.
Bananele sprijina si sistemul nervos, cresc imunitatea si ajuta organismul sa metabolizeze proteinele. O banana pe zi asigura cantitatea necesara pe potasiu, iar carbohidratii continuti grabesc recuperarea dupa exercitiile intense.
Kiwi
Ca si bananele, aceste fructe sunt bogate in potasiu, renumit protector al oaselor. Ele sunt bogate si in vitamina C si luteina, un carotenoid ce poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima.
Broccoli
O mana de broccoli contine o cantitate consistenta de calciu, dar si mangan, potasiu, fosfor, magneziu si fier. In plus, are concentratia mare de vitamina A, C si K, si fitonutrientul sulforafan, descoperit in urma studiilor ca ar avea puternice proprietati anticancer.
Broccoli poate ajuta si la reducerea excesului de estrogen din organism, datorita continutului de indole 3-carbinol.
Spanac
Un renumit constructor de muschi, spanacul este bogat in vitamina K, ce sprijina densitatea oaselor (si astfel protejeaza impotriva osteoporozei) si reduce rata fracturilor. Spanacul este, de asemenea, bogat in calciu, fosfor, potasiu, zinc si chiar seleniu ce contribuie la protejarea ficatului.
Un motiv in plus sa-l adaugi in dieta ta: un studiu aparut in Journal of Nutrition, America, sugereaza ca anumiti compusi din spanac pot distruge celulele canceroase localizate la prostata, in timp ce beta-carotenul lupta impotriva cancerului de colon.
Praz
Aceasta planta, verisoara cu ceapa si usturoiul, este bogata in tiamina, riboflavin, calciu si potasiu. Prazul contine si acid folic, o vitamina B ce scade nivelul aminoacidului hemocistina din sange, daunator arterelor.
Mai mult, prazul sprijina activitatea sexuala si reduce riscul de cancer la prostata.
Anghinare
Slavita timp de secole ca afrodisiac, aceasta planta bogata in fibre contine mai mult magneziu si potasiu decat orice alta leguma. Frunzele sale sunt, de asemenea, bogate in flavonoide, polifenoli si antioxidanti ce scad riscul de accident vascular cerebral si vitamina C, care imbunatateste functionarea sistemului imunitar.
Citeste si Cola, otrava pentru oase
Efectele tocurilor inalte