Alimente care te ajută să arzi calorii (şi grăsimi!)

Ştim, sună prea bine ca să bine adevărat. Dar, de fapt, există anumite alimente care pot accelera metabolismul, activa hormonii care stimulează arderea grăsimilor şi elimina toxinele care fac dificilă pierderea în greutate.
  • Publicat:
Ştim, sună prea bine ca să bine adevărat. Dar, de fapt, există anumite alimente care pot accelera metabolismul, activa hormonii care stimulează arderea grăsimilor şi elimina toxinele care fac dificilă pierderea în greutate.

Ţine cont de acest avertisment – pentru ca aceste alimente să funcţioneze la adevărata lor capacitate, ele trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă. Ştii ce înseamnă asta, nu- i aşa? Nu te aştepta să vezi rezultate dacă într-o zi mânânci de la fast food, iar în următoarea descoperi propietăţile magice ale turmericului.

Încearcă aceste alimente pentru a-ţi accelera metabolismul, a stimula arderea grăsimilor şi a elimina toxinele din organism.

Tamarind

Tamarindul este un fruct folosit în multe feluri de mâncare indiene, iar recent a început să fie recomandat de nutriţionişti tot mai des în curele de slăbit. Studiile arată că acesta taie pofta de mâncare şi reduce grăsimea corporală prin controlul nivelului de serotonină corelat cu senzaţia de saţietate. Mai mult, consumul de tamarind accelerează arderea grăsimilor şi capacitatea organismului de a crea noi celule adipoase.

Idei de reţete uşoare: încearcă să combini orezul cu pastă de tamarind, un curry de pui cu tamarind şi lapte de cocos sau curmale cu tamarind şi mirodenii.

Turmeric

Acest condiment nu este ideal doar pentru a reduce inflamaţiile cronice din organism, dar poate reduce şi inflamaţia din celulele adipoase. Ai citit bine, celulele adipoase suferă de stări inflamatorii! Un studiu efectuat de o echip de cercetători de la Universitatea Tufts a demonstrat că în momentul în care li s-a administrat curcumină cobailor (un pigement din turmeric) aceştia s-au îngrăşat mai greu şi aveau un procent al grăsimii corporale mai mic.

Ide de reţete uşoare: încearcă un latte cu turmeric, un smoothie cu turmeric şi lapte de migdale sau un curry cu legume şi turmeric!

Suc de roşii

Cine ar fi crezut că un aliment atât de obişnuit ar putea fi atât de puternic când vine vorba de arderea grăsimilor? Ei bine, se pare că sucul de roşii poate reduce inflamaţiile din organism, ceea ce duce la micşorarea celulelor adipoase. Un studiu publicat în British Journal of Nutrition arată că un consum de 300 de grame de suc de roşii timp de 20 de zile a scăzut inflamaţia sistemică la femeile supraponderale. Sucul de roşii creşte şi nivelul adiponectinei, o proteină care ajută la  nivelul  plasmatic al glucozei şi lipidelor.

Idei de reţete uşoare: un gazpacho de roşii şi pepene verde este supa perfectă pentru vară!

Varză creaţă (kale)

Regina legumelor nu este doar alimentul cu cei mai mulţi nutrienţi, dar poate fi de ajutor în controlul apetitului şi curăţă toxinele din organism. 300 grame de varză creaţă (cantitatea pe care ai folosi-o pentru o salată) conţin 10 grame de fibre şi suficienţi nutrienţi detoxifianţi pentru a-ţi susţine detoxifierea ficatului timp de 48 de ore. Un corp fără toxine înseamnă mai puţine pofte iraţionale de zahăr şi  mâncăruri prăjite – cei mai mari aliaţi ai celulelor adipoase.

Idei de reţete uşoare: Încearcă o salată din varză creaţă, avocado, ardei galbeni şi roşii.

Somon

Deşi nu poţi obţine un abdomen perfect lucrat doar din dietă (ai nevoie şi de câteva abdominale!), poţi scăpa de grăsimea abdominală dacă introduci somonul în dieta ta zilnică. Acizii graşi esenţiali omega 3 din somon vor îmbunătăţi sensibilitatea la insulină, ceea ce va reduce grăsimea de pe abdomen. Somonul activează şi tiroida pentru un metabolism mai rapid!

Idei de reţete uşoare: Somon la cuptor cu salată de năsturel şi grepfrut, sandviş cu somon afumat cu mărar şi muştar.

Broccoli

Cine ar fi crezut că alimentele ar putea comunica direct cu celelel adipoase? Sulforafanul din broccoli poate face asta! Acest fitonutrient stimulează enzimele care ard grăsimile. Consumând broccoli şi muguri de broccoli avem sanse mari să scăpam de bacteria Helicobacter pylori, responsabilă de ulcere de stomac, gastrite şi chiar cancer de stomac

Idei de reţete uşoare: sote de broccoli cu suc de lămâie şi fulgi de chilli

Avocado

Grăsimile sănătoase din avocado sunt un aliat de încredere când vine vorba de arderea grăsimilor. Acesta accelerează metabolismul şi apară celulele care produc energie de efectul radicalilor liberi. Mai mult, grăsimile bune păstrează nivelul de insulină constant şi te ajută să le arzi pe cele nesănaătoase din corp.

Idei de reţete uşoare: mănâncă jumătate de avocado cu sare de mare şi roşii la mic dejun, adaugă avocado în salate sau încearcă un smootie cu avocado, lapte de cocos şi scorţişoară!

Nuci braziliene

Nucile brazieliene sunt o sursă foarte bună de L –arginină, aceasta stimulează nivelul hormonilor de creştere în mod natural şi trezeşte metabolismul, accelerând arderea grăsimilor în tot corpul. Acestea sunt foarte bune şi împotriva toxinelor!

Idei de reţete uşoare: transformă nucile braziliene în gustarea ta favorită, încearcă o salată de fructe cu mango, portocale, căpşuni şi nuci braziliene!

Seminţele de chia

Cu o doză mare de acizi graşi omega 3, fibre şi proteine aceste seminţe mici ajută la controlul poftei de mâncare, accelerează metabolismul şi activează glucagonul – responsabil de topirea depozitelor de grăsime. Încearcă să le ţii în apă pentru 15 minute înainte de a le consuma. La fel ca şi în cazul fulgilor de ovăz, în momentul în care volumul seminţelor creşte, stomacul tău va elibera mai repede hormonii care transmit senzaţia de saţietate.

Idei de reţete uşoare: Fă o budincă din seminţe de chia înmuiate în lapte de migdale, adaugă-le într-un smoothie cu lapte de cocos şi ananas sau încearcă un energy bar cu seminţe de chia!

Ulei de cocos

Nu toate grăsimile sunt create egale, iar uleiul de cocos este bogat în trigliceride cu lanţ mediu, pe care organismul tău le foloseşte pentru energie, lăsând mai puţine oportunităţi să fie depozitate ca grăsimi. Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition arată că procentul de grăsime abdominală pierdut pe o perioadă de 16 săptămâni a fost mai mare în cazul celor care au consumat ulei de cocos decât cei care au consumat ulei de măsline. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţi la uleiul de măsline (acesta are o mulţime de beneficii), dar este mai bine să foloseşti uleiul de cocos la gătit, iar cel de măsline pentru salate!

Scorţişoară

Acest condiment ajută la transportarea mai rapidă a glucozei în celulele adipoase astfel încât insulina este prezentă mai puţin timp. Asta nu înseamnă că poţi mânca un desert cu scorţişoară! Trebuie să consumi minim un sfert de linguriţă de scorţişoară să te bucuri de efectele sale!

Idei de reţete uşoare: Adaugă scorţişoară în smoothie-uri, încearcă o bundincă de seminţe de chia cu felii de măr şi scorţişoară!

Cafea

Ştiam noi că există o explicaţie pentru cafeaua de dimineaţă! Cafeaua stimulează adrenalina, care ajută la arderea grăsimilor. În momentul în care bei o cafea cu 20 de minute înainte de un antrenament, aceasta te ajută să te antrenezi mai intens! Trucul este să consumi cafeaua neagră, deoarece laptele îi reduce propietatea de a arde grăsimile. În plus, dacă bei mai mult de o cafea pe zi aceasta intervine în capacitatea organismului de a regla secreţia de insulină.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Constandache
Alexandra Constandache este redactor “Ce se întâmplă, doctore?”. Pasionată de tot ceea ce înseamnă sănătate, frumuseţe, psihologie şi terapii alternative, Alexandra Constandache a găsit în cadrul echipei “Ce se întâmplă, doctore?” cadrul perfect pentru a explora subiecte interesante ...
citește mai mult