Alimente de evitat pe timp de vară. Medic: „Se digeră greu şi ne încălzesc temperatura corpului…”

  • Publicat:
Alimente de evitat pe timp de vară. Medic: „Se digeră greu şi ne încălzesc temperatura corpului...”

Există alimente recomandate pentru a face față căldurii intense, însă există și unele pe care ar trebui să le evităm în timpul verii. Aceste alimente pot îngreuna digestia, încălzi corpul sau provoca deshidratare.

Alimente pe care să nu le consumi VARA

Alimentele grase și carnea grea

Medicul Anca Hâncu a oferit câteva sfaturi utile în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate, potrivit Antena3.

„Este esențial să știm ce să evităm în această perioadă pentru a ajuta organismul în procesul de termoreglare. Alimentele foarte grase și cantitățile mari de carne sunt de evitat, deoarece sunt dificil de digerat și pot crește temperatura corpului,” a explicat aceasta.

De asemenea, alimentele prăjite excesiv și cele cu multe sosuri, precum maioneza, nu sunt recomandate. Acestea nu doar că se alterează rapid la temperaturi ridicate, prezentând un risc alimentar, dar și solicită suplimentar organismul pentru digestie.

Legumele cu efect diuretic

Anumite legume, precum mărarul, sparanghelul și anghinarea, au un efect diuretic și pot accentua deshidratarea. „Este bine să fim atenți și să limităm consumul acestor legume pentru a preveni deshidratarea,” a spus medicul.

Dulciurile rafinate și produsele de patiserie/cofetărie

Dulciurile rafinate și produsele de patiserie/cofetărie sunt și ele de evitat. Acestea pot accentua disconfortul termic și, de asemenea, pot contribui la deshidratare.

Alcoolul

Nu în ultimul rand, consumul de alcool trebuie evitat (moderat, cel puțin) pe timpul verii, deoarece solicită ficatul și, implicit, tot organismul. „Alcoolul obligă ficatul la o muncă suplimentară și ne face să ne simțim foarte obosiți,” a subliniat Dr. Anca Hâncu.

Alimentele care te fac să transpiri mult în zilele toride de vară

Pentru a nu agrava și mai mult situația, medicii recomandă evitarea urmatorelor alimente pentru a diminua transpirația, orișicum atât de neplăcută în zilele cu temperaturi excesive.

  1. Mâncărurile picante pot fi greu de digerat, mai ales în zilele foarte calde. Consumul acestora poate duce la creșterea temperaturii corporale și poate cauza disconfort gastric.
  2. Băuturile calde. Dacă bei un ceai fierbinte sau o cafea fierbinte în timp ce temperatura este deja ridicată afară, vei transpira mult mai mult.
  3. Cofeina. În cele din urmă, alimentele și băuturile care conțin cofeină (cum ar fi cafeaua, ceaiul negru și băuturile energizante) stimulează sistemul nervos central, care activează glandele sudoripare.

Citește și: Cum ne putem hidrata corespunzător pe timpul verii? Cori Grămescu dezvăluie câtă apă trebuie să bem și ce alimente și fructe să consumăm!

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc