Alimente la fel de periculoase ca țigările. Ce să eviți când mergi la supermarket

Din păcate multe dintre alimentele pe care le consumăm sunt la fel de periculoase ca țigările. Ce să eviți când mergi la cumpărături.
  • Publicat:
Alimente la fel de periculoase ca țigările. Ce să eviți când mergi la supermarket
Alimente la fel de periculoase ca țigările. Ce să eviți când mergi la supermarket

Alimentele nesănătoase ar trebui să aibă avertismente similare ca cele de pe pachetele de țigări, iar asta din cauza temerilor că acestea pot crește riscul de cancer. De exemplu, știm că baconul este un carcinogen și este clasificat de OMS drept carcinogen de clasa întâi, alături de tutun. În continuare vei descoperi ce alimente sunt la fel de periculoase ca țigările.

Există dovezi solide care sugerează că un consum ridicat de carne procesată și roșie, precum bacon, salam, vită și miel, poate crește riscul de cancer colorectal. În 2015, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat carnea procesată drept o cauză „sigură” a cancerului, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a susținut această concluzie.

Avertismente pentru mâncarea nesănătoasă? Ce alimente sunt la fel de periculoase ca țigările

Profesorul Carlos Monteiro, de la Universitatea din São Paulo, cel care a introdus termenul de „alimente ultra-procesate” (UPF), a făcut o propunere similară, de a pune aceste avertismente pe ambalaj. Acesta a avertizat că băuturile carbogazoase, chipsurile și mesele gata preparate înlocuiesc rapid alimentele mai sănătoase în dietă. Tot el a tras un semnal de alarmă privind consumul global în creștere de UPF-uri, în ciuda legăturii acestora cu o sănătate precară și numeroase boli cronice.

UPF-urile sunt alimente care au fost puternic modificate față de forma lor originală, într-un mod dificil de reprodus în bucătăria de acasă. De obicei, conțin zahăr, sare și grăsimi adăugate, precum și aditivi chimici precum îndulcitori, emulgatori și coloranți, dar sunt sărace în vitamine și fibre.

Impactul alimentelor ultra-procesate asupra sănătății

Întrebarea privind efectele alimentelor ultra-procesate asupra sănătății generale a dominat cercetările din ultimii ani. Un studiu realizat de Universitatea Harvard, publicat în mai, a legat aceste alimente de un risc crescut de deces prematur. Cercetătorii australieni au avertizat, de asemenea, că UPF-urile ar putea crește riscul pentru peste 30 de boli.

Între timp, cercetătorii de la universitățile Cambridge și Bristol au estimat că adolescenții britanici obțin 66% din caloriile zilnice din UPF-uri.

Foto: shutterstock

Sursă: The Times

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult