Alimente pe care ar trebui să le introduci în dietă după ce treci de 40 de ani

Deși cancerul și bolile de inimă poate că nu te îngrijorau foarte mult cu câțiva ani în urmă, riscul pentru ambele crește odată ce treci de 40 de ani și mai departe.
  • Publicat:
Alimente pe care ar trebui să le introduci în dietă după ce treci de 40 de ani

De fapt, cancerul este principala cauză de deces în rândul femeilor în vârstă de 40 și 50 de ani, iar bolile de inimă ocupă locul doi. Diabetul și accidentul vascular cerebral apar și ele pe măsură ce intri în anii 50 și 60.

Deși nu sunt întotdeauna fatale, bolile autoimune – în special artrita reumatoidă, dar și lupusul, boala Crohn, boala celiacă și scleroza multiplă – afectează disproporționat femeile de vârstă mijlocie și mai în vârstă, conform unui studiu din 2015 publicat în Women’s Midlife Health.

Dacă încă urmezi dieta care a funcționat pentru tine când aveai 20 și 30 de ani, te îndrepți spre probleme.

Experții spun că adăugarea a cât mai multor alimente din lista următoare în dietă – mai ales dacă înseamnă înlocuirea unor alimente mai puțin sănătoase pe care le consumi în prezent (cum ar fi brioșa de dimineață) – te poate ajuta să eviți problemele de sănătate care sunt cel mai probabil să apară după vârsta de 40 de ani și mai târziu.

Zmeură

Scăderea sănătății intestinale și problemele legate de digestia necorespunzătoare sunt legate de afecțiunile autoimune provocate de inflamații, care afectează femeile în perioada de mijloc a vieții. Lipsa de fibre alimentare este parte din problemă. Când vine vorba de fructe, zmeura este campioană la fibre. O cană conține 8 grame!

Linte

Leguminoasele sunt, de asemenea, încărcate cu fibre. Deși toate leguminoasele sunt surse bune, lintea și mazărea boabe sunt în top atunci când vine vorba de fibre care ajută digestia.

Roșii gătite

Pe lângă beta-caroten, un antioxidant numit licopen pare să fie un luptător puternic împotriva cancerului, conform unui studiu publicat în International Journal of Cancer Research and Treatment. Fructele și legumele de culoare roșie – roșiile, dar și pepenele verde, papaya, guava roz și ardeiul roșu – sunt surse bune de licopen. Gătirea roșiilor poate ajuta, de asemenea, corpul să absoarbă mai bine antioxidanții benefici.

Pâine din cereale integrale

Nu este nevoie să renunți la pâine! Alimentele din cereale integrale, cum ar fi pâinea, sunt bogate în fibre, fier și vitamine din grupul B. În plus, există dovezi solide că un consum regulat de alimente din cereale (3 porții pe zi) poate reduce riscul de afecțiuni asociate vârstei, precum bolile de inimă, diabetul și accidentul vascular cerebral, cu 20-30%. O porție este echivalentă cu o felie de pâine integrală.

Nuci

Consumul tipurilor potrivite de acizi grași poate reduce riscul de diabet pe măsură ce îmbătrânești. În special, tipurile de acizi grași polinesaturați din nuci te pot proteja de această boală. Cele mai multe alte nuci și semințe sunt, de asemenea, surse bune de acești acizi grași sănătoși.

Ulei de măsline

Uleiurile pe bază de plante sunt o altă sursă bună de acizi grași polinesaturați – aceia care, conform unui studiu de la Harvard, sunt asociați cu rate mai mici de diabet. Deși uleiul de soia și cel de floarea-soarelui sunt bogate în „poli”, uleiul de măsline ar trebui să fie preferatul tău.

Avocado

Nicio surpriză aici. Dar doar pentru că avocado este la modă nu înseamnă că nu ar trebui să-l consumi.  Grăsimile sănătoase sunt una dintre cele mai bune modalități de a-ți controla apetitul, iar avocado este o sursă bună a unui macronutrient care reduce senzația de foame. Întinde niște avocado pe pâine prăjită, adaugă câteva fâșii de somon peste și ai un mic dejun sau prânz care îndeplinește multe cerințe nutriționale.

Somon

O dietă în stil mediteranean, bogată în, ei bine, majoritatea alimentelor de pe această listă, poate reduce riscul de deces din cauza bolilor de inimă cu 37% – aproximativ de două ori mai mult decât beneficiul obținut de la statine. Deși majoritatea tipurilor de pește sunt benefice pentru sănătatea ta, peștele gras, precum somonul, poate oferi cele mai multe avantaje pentru inimă. Macroul, heringul, păstrăvul și sardinele sunt, de asemenea, alegeri sănătoase.

Kale

Când vine vorba de nutrienți benefici, varza kale are puțini egali. Poate cel mai important, este plină de acid alfa-lipoic (ALA), un antioxidant care ajută corpul să transforme glucoza în energie și să mențină nivelul de zahăr din sânge sub control. Cercetările au legat ALA de rate mai scăzute de diabet, accident vascular cerebral, glaucom și alte boli.

Sursă foto: envato.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”