Alimente pe care e mai bine să le congelezi decât să le ții la frigider

Deși resturile de mâncare sunt extrem de convenabile pentru cei care vor să economisească la cumpărături, există anumite alimente care ar trebui consumate imediat sau pe care să le congelezi.
  • Publicat:
Alimente pe care e mai bine să le congelezi decât să le ții la frigider
Alimente pe care e mai bine să le congelezi decât să le ții la frigider

Experții în siguranța și sănătatea alimentară au analizat unele dintre cele mai periculoase alimente pe care le păstrăm ca resturi. Deși resturile de mâncare sunt extrem de convenabile pentru cei care vor să economisească la cumpărături, există anumite alimente care ar trebui consumate imediat sau pe care să le congelezi.

Într-o serie de videoclipuri pe TikTok, experții de la High Speed Training au împărtășit o listă de alimente pe care ar trebui să le reconsiderăm înainte de a le consuma ca resturi, precum și cele mai bune metode de depozitare a mâncării rămase. Primele două alimente menționate au fost orezul și pastele.

Alimente pe care e mai bine să le congelezi decât să le ții la frigider

„Când vine vorba de orez și paste, este important de știut că aceste alimente pot dezvolta spori atunci când sunt gătite. Dacă sunt lăsate la temperatura camerei sau nu sunt răcite corespunzător, sporii se pot înmulți și pot produce toxine care sunt stabile la căldură, ceea ce înseamnă că nici măcar reîncălzirea mâncării nu le poate elimina”, au explicat specialiștii.

@highspeedtraining Think twice before reheating that rice! 🍚 Some leftovers can turn dangerous if not stored properly. Here’s what you need to know! #foodleftovers #rice #pasta #potatoes #leafyvegetables #foodsafety ♬ Warm Nights – LAKEY INSPIRED

Pentru a preveni dezvoltarea sporilor periculoși, experții recomandă răcirea rapidă a resturilor, depozitarea acestora într-un recipient etanș și păstrarea lor la frigider.

„Dacă nu intenționați să le consumați în decurs de una sau două zile, cea mai sigură opțiune este congelarea”, au continuat specialiștii.

Lăsarea orezului la temperatura camerei pentru prea mult timp poate duce la toxiinfecții alimentare, deoarece bacterii precum Bacillus cereus pot crește și produce toxine periculoase.

Experții de la Right as Rain din cadrul University of Washington Medicine au explicat în continuare că, spre deosebire de Salmonella și E. coli, care sunt bacterii transmise prin alimente, o infecție cu Bacillus cereus nu poate fi prevenită prin gătire sau reîncălzire, deoarece toxinele sale sunt rezistente la căldură.

Acești spori pot supraviețui gătitului și digestiei și ulterior pot începe să se dezvolte pe alimente sau în intestinul uman. Agenția pentru Standardele Alimentare (Food Standards Agency) a declarat că „Orezul poate fi consumat rece, dacă este răcit rapid. Puneți orezul la frigider și consumați-l în maximum 24 de ore. Puteți face toxiinfecție alimentară dacă mâncați orez reîncălzit. Problema nu este reîncălzirea propriu-zisă, ci modul în care orezul a fost depozitat înainte de a fi reîncălzit.
Păstrați orezul la frigider pentru cel mult o zi înainte de reîncălzire. Când reîncălziți orezul, asigurați-vă că este fierbinte în întregime, până la aburire”.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, alexandra.necsoiu@csid.ro Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult