Dezbaterea dacă anumite alimente ar trebui păstrate în frigider sau în dulap/ cămară ține de ani de zile. Însă o firmă de catering susține că există nouă alimente care sunt adesea depozitate incorect și care ar trebui păstrate în frigider. Deși unele dintre ele sunt mai puțin controversate, altele vor stârni reacții. Firma de aprovizionare pentru catering, Alliance Online, afirmă că, de la sosuri la fructe și de la vin la ouă, studiile arată că depozitarea acestor produse în frigider le menține proaspete pentru mai mult timp. Acest lucru reduce nevoia de a le recumpăra și economisești bani pe termen lung.
O dezbatere veche: ar trebui sosurile păstrate la frigider sau în dulap? Ei bine, dacă folosești sosurile mai puțin de o lună, acestea ar trebui păstrate la frigider pentru a reduce riscul de dezvoltare a bacteriilor.
Lămâile, portocalele și lime-urile vor rezista de până la patru ori mai mult dacă sunt păstrate în frigider. Asta deoarece temperatura mai scăzută împiedică uscarea lor.
Odată deschis, vinul roșu trebuie resigilat și depozitat în frigider. Acest lucru încetinește procesul de oxidare și previne transformarea vinului în oțet. Poate rămâne proaspăt aproximativ cinci zile.
Conform Agenției pentru Standarde Alimentare, refrigerarea ouălor ajută la protejarea acestora împotriva Salmonella și le menține gustul și calitatea la cel mai bun nivel.
Mulți preferă să lase untul afară pentru a fi mai ușor de întins. Deși poate fi păstrat la temperatura camerei timp de aproximativ două săptămâni, cel mai bine este să lași afară doar o cantitate mică. Restul trebuie păstrat la frigider pentru a-și menține calitatea.
Merele sunt printre puținele fructe care beneficiază de refrigerare. Ele produc gaz etilenă, care accelerează coacerea altor produse. Prin refrigerare, acest proces este încetinit.
Deși mulți nu păstrează gemul și marmelada în frigider, majoritatea etichetelor produselor recomandă refrigerarea după deschidere. Pentru a preveni mucegaiul sau mirosurile neplăcute, păstrează-le la frigider după deschidere.
Multe dintre ele conțin lactate, ceea ce le face susceptibile la alterare. Dacă sunt nedeschise, acestea rezistă de obicei aproximativ doi ani la temperatura camerei. După deschidere este recomandată refrigerarea, iar lichiorul trebuie consumat în termen de șase luni.
Siropul de arțar pur se poate altera în timp. Pentru a preveni apariția mucegaiului, este cel mai bine să fie refrigerat după deschidere. Dacă este lăsat la temperatura camerei, poate dezvolta mucegai la suprafață.
Foto: shutterstock