Alimente periculoase pentru artrită și dureri articulare. Ce să elimini din meniu să ameliorezi simptomele

Multe persoane se confruntă cu dureri articulare din cauza artritei, care este caracterizată de inflamații, dar înainte de asta trebuie să reamintim că există diferite tipuri de artrită.
  • Publicat:
Alimente periculoase pentru artrită și dureri articulare. Ce să elimini din meniu să ameliorezi simptomele
Alimente periculoase pentru artrită și dureri articulare. Ce să elimini din meniu să ameliorezi simptomele

Știai că în corpul uman regăsim undeva la 350 de articulații? Și, chiar dacă unele dintre ele sunt inflamate, oricât ar fi ele de multe, tot pot afecta calitatea vieții. Multe persoane se confruntă cu dureri articulare din cauza artritei, care este caracterizată de inflamații, dar înainte de asta trebuie să reamintim că există diferite tipuri de artrită, iar fiecare are propria unicitate.

Cel mai comun tip de artrită este artrita reumatoidă, care este o boală cronică inflamatorie ce produce dureri articulare. Primul simptom care indică prezența bolii este durerea la nivelul articulațiilor mici, precum cea de la degetele de la mâini sau picioare. În timp, aceasta progresează către glezne, genunchi, șolduri sau chiar umeri.

Este crucial să recunoaștem simptomele încă de la început și să intervenim la timp. Aceste semne pot include dureri articulare persistente, rigiditate, sensibilitate, umflare și reducerea amplitudinii mișcărilor. Unele dintre primele simptome ale artritei pot include oboseala, slăbiciunea, rigiditatea de dimineață și zgomotele articulare, precum trosniturile.

Mai mulți medici au spus pentru HuffPost că schimbarea dietei nu ajută la ameliorarea simptomelor în toate formele de artrită, dar poate juca un rol puternic în diminuarea lor pentru artrita reumatoidă și artrita gutoasă, care sunt cauzate tot de inflamație. De fapt, există cinci tipuri de alimente în special pe care medicii recomandă să le minimizăm pentru a reduce durerea.

Alimente și băuturi ultra-procesate

Cercetările sugerează că alimentele ultra-procesate pot exacerba durerile articulare și inflamațiile asociate cu artrita. Aceste alimente sunt, de obicei, bogate în carbohidrați rafinați, grăsimi nesănătoase, zaharuri adăugate și aditivi artificiali, toate acestea putând declanșa inflamația în organism.

În acest sens, cercetările arată că o dietă bogată în zahăr poate agrava simptomele artritei reumatoide, deoarece provoacă un răspuns inflamator în organism.

Carne la conservă sau procesată poate produce dureri articulare

Carnea la conservă sau cea procesată, precum baconul, cârnații, hot dog-urile sau șunca, poate agrava atât artrita reumatoidă, cât și artrita gutoasă. Ele sunt bogate în nitrați, un compus găsit în conservanții de carne care este legat de creșterea durerilor de artrită. Nitrații, similar zahărului, pot provoca un răspuns inflamator în organism, care apoi duce la dureri articulare.

Durerile articulare nu apar imediat după consumul de carne procesată, dar o dietă bogată în carne procesată poate duce la dureri articulare după ani de zile. Din acest motiv, eliminarea cărnii procesate poate să nu amelioreze simptomele imediat, dar, în timp, poate face diferența.

Alimente prăjite

Dacă obișnuiești să mănânci cartofi prăjiți, pui prăjit sau inele de ceapă, optează pentru prepararea lor la air fryer, pentru că acest lucru ar putea ajuta la ameliorarea durerilor articulare. Alimentele prăjite pot agrava simptomele artritei din cauza uleiurilor implicate în procesul de gătire, care pot declanșa inflamația.

O dietă bogată în grăsimi trans poate agrava simptomele gutei din cauza acestui efect pro-inflamator.

Glutenul (posibil)

Se crede tot mai des că eliminarea glutenului poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare. Eliminarea glutenului poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare pentru persoanele cu boala celiacă sau pentru cele care au o sensibilitate la gluten.

Dar pentru persoanele care nu sunt sensibile la gluten, eliminarea acestuia probabil nu va face o diferență.

Alcoolul poate produce dureri articulare

Alcoolul poate agrava artrita cauzată de inflamație din mai multe motive. În primul rând, descompunerea alcoolului creează compuși inflamatori. Cu alte cuvinte, provoacă un răspuns inflamator, care apoi poate declanșa simptomele.

Alcoolul poate reduce, de asemenea, producția de bacterii anti-inflamatoare în intestin, crescând în același timp producția de bacterii pro-inflamatoare. Un dezechilibru al bacteriilor intestinale poate declanșa artrita reumatoidă. Totodată alcoolul poate slăbi sistemul imunitar, făcând organismul mai susceptibil la toxine, ceea ce poate provoca un răspuns inflamator.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc