Alimente și băuturi care te fac să transpiri excesiv și să miroși urât

Anumite alimente și băuturi cresc temperatura corpului și te fac să transpiri excesiv. Evită-le în zilele caniculare!
  • Publicat:

Transpiri excesiv și nu știi de ce? Aruncă o privire asupra alimentelor și băuturilor pe care le consumi în zilele cu temperaturi crescute. De vină pentru faptul că transpiri excesiv ar putea fi înghețata bogată în zahăr și grăsimi, frappeul savurat la terasă ori friptura delicioasă la grătar. 

Anumite alimente au efect termogen asupra corpului nostru. Cu alte cuvinte, unele dintre ele necesită mai mult timp pentru a fi descompuse. Iar prelungirea procesului de digestie are drept consecință creșterea temperaturii corporale. Cum reacționează corpul pentru a-și regla temperatura internă? Prin transpirație!

Iată care sunt alimente și băuturile pe care ar trebui să le consumi cu moderație în zilele caniculare dacă nu vrei să transpiri excesiv.

Mâncarea sărată te face să transpiri excesiv

Corpul tău încearcă să scape de excesul de sodiu din alimente prin urină și transpirație. De aceea alimentele sărate sunt primele pe lista celor contraindicate în zilele caniculare.

Evită chipsurile, covrigeii, mezelurile, supa la plic, nucile prăjite și sărate, conservele, deoarece conțin foarte multă sare.

Alimente bogate în grăsimi, foarte procesate

Acestea sunt sărace în fibre și enzime, motiv pentru care digestia este îngreunată și, în consecință, întârziată, cu efectele descrise anterior.

Corpul are nevoie de mai mult timp să proceseze grăsimile saturate din alimente, de aceea transpiri excesiv când consumi astfel de alimente: fast-food, margarină, înghețată, semipreparate, produse de patiserie etc.

Băuturi pe bază de cafeină

Iar la acest capitol nu intră doar cafeaua aburindă servită la prima oră a zilei. Cafeina se găsește și în anumite sucuri acidulate de tip cola, ceaiuri (ceai verde sau negru), cafea rece, băuturi pentru sportivi, energizante.

Cafeina pune în mișcare „rotițele” sistemului nervos central. În consecință, ritmul cardiac crește, la fel și tensiunea arterială. Ceea ce duce la transpirație abundentă, scrie lifehack.

Băuturile alcoolice deshidratează

O bere rece sau un pahar de șpriț nu va declanșa un val de sudoare de neoprit, dar o cantitate mai mare de atât cu siguranță te va pune în situația de a-ți schimba tricoul foarte frecvent.

Consumul excesiv de alcool, mai ales pe caniculă, este deosebit de periculos. Acesta deshidratează și nici măcar nu îți dai seama de asta, deoarece continui să „te alimentezi” cu bere rece, crezând că este un lichid perfect pentru hidratare.

De fapt, deshidratarea își face loc în organismul tău și riști chiar să suferi de epuizare termică sau accident vascular termic dacă obișnuiești să consumi alcool în cantități mari în zilele caniculare.

Alimentele picante te fac să transpiri excesiv

Uită de curry-ul picant, de aripioarele condimentate sau de orezul cu wasabi, măcar în zilele când temperaturile depășesc 30 de grade Celsius. În caz contrar, riști să transpiri excesiv și să te deshidratezi dacă nu compensezi cu apă. Multă apă!

Alimente și băuturi cu zahăr sau carbohidrați

Pâinea, pastele, cartofii, orezul, înghețata, frappeul cu multă frișcă, inclusiv unele sucuri naturale cu zahăr sau diverse fructe cu indice glicemic crescut pot duce la creșterea temperaturii corpului și, implicit, la apariția transpirației abundente.

Alimentele bogate în carbohidrați au efect termogen, deci sunt mai greu de descompus și mai greu de digerat. Plus că pot cauza fluctuații ale glicemiei, aspect deosebit de important pentru persoanele predispuse la diabet sau deja diagnosticate cu această afecțiune.

Alimente cu multe proteine

Ce altă sursă mai bogată în proteine, dacă nu carnea? De pui, vită, curcan sau porc, carnea abundă în proteine, extrem de benefice pentru sănătate și siluetă, dar care, la rândul lor, au efect termogen.

În plus, o parte din proteinele din carne descompuse formează ureea, care poate da și un miros neplăcut transpirației atunci când este produsă în exces. Ceapa și usturoiul sunt, de asemenea, alimente care pot da un miros neplăcut transpirației, din cauza sulfului pe care îl conțin.

Așadar, regândește-ți dieta dacă transpiri excesiv și încearcă să pui accentul pe alimente bogate în apă, sărace în calorii și bogate în minerale, vitamine și antioxidanți, substanțe atât de necesare pentru menținerea energiei în timpul verii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”